JEDNA OD NAJMOĆNIJIH ZENA NA SVETU

Dok nije odlučila da napusti mesto nemačke kancelarke pre nešto više od godinu dana, Angela Merkel smatrana je najmoćnijom ženom u Evropi. A možda i još uvek nosi tu titulu.

 

Među našim narodom uvreženo je mišljenje da je Nemačka „glava evropska sila“, kao i da će državicama u regionu biti onako kako kaže popularna Mama.

Angela Merkel

Nadasve je poznata replika koju Ivan Bekjarev izgovara u Boljem životu: „Eto, pogledaj Nemce i Japance. Dobili batine, pa se opametili“. I posle 50 godina nakon otvaranja granice za jugoslovenske radnike, Nemačka je i dalje jedna od najprivlačnijih država za preseljenje, a nemački jezik važi za one koji se uče ne iz ljubavi, već iz potrebe. Prevodioci i sudski tumači za nemački jezik svakodnevno su prezaposleni usled mnogih prevoda i overa diploma, stručnih zvanja, ličnih dokumenata, motivacionih pisama,…

Angela Merkel je izabrana za ličnost godine američkog časopisa „Tajm“ 2015. Iako se ponekad čini ravnodušna i oštrog pogleda, Angela Merkel je obična žena od krvi i mesa.  Ona voli fudbal, boji se pasa i veoma često menja boje svojih sakoa.

Angela Merkel, sako i pantalone

Sve vreme političkog angažmana na najvišoj poziciji u Saveznoj Republici Nemačkoj, zadnjih 13 godina, nosila je samo sako i pantalone.  Menjala samo njihove nijanse, od svetlije do tamnije. Na njenom primeru može se videti koliko politika utiče na ljude.

Zanimljivo je da je boje svojih odevnih kombinacija određivala prema trenutnom raspoloženju. Ali i u zavisnosti od toga gde se i sa kim sastaje. Mala ekscentričnost koja se krije iza hladnog germanskog lica. Prilike su pokazale da je ljubičaste i lila sakoe praktikovala za manje formalne sastanke, one na kojima nema teških tema. Bež i belo kada želi da pošalje poruku mira, kao što je bilo na sastanku sa Vladimirom Putinom, plavo kad treba da deluje ozbiljno, crno je povezano sa strogoćom, a zeleno joj predstavlja optimizam, smirenost i ravnotežu.

Privatni život Angele Merkel

Inače, prezime koje nosi je prezime njenog prvog muža s kojim je bila četiri godine u braku. Njen sadašnji muž, Joahim Sauer, profesor je na univerzitetu u Berlinu i poznat po tome što se krije od javnosti i uopšte ne voli publicitet. Toliko, da se nije ni pojavio na inauguraciji njegove supruge za kancelarku 2005. godine. Nemački mediji su ga, usled nepojavljivanja u javnosti i ljubavi prema operi prozvali „Fantomom iz opere.“

Merkelova je diplomirala fiziku, a doktorirala kvantnu hemiju. Tokom studiranja radila je kao konobarica na disko žurkama. Nakon završenih studija, radila je kao jedina žena na odseku za teorijsku hemiju istočnonemačke Akademije nauka. Smatra se da joj je jedan od najboljih poteza u karijeri taj što je krajem sedamdesetih godina odbila posao u zloglasnom Štaziju, tajnoj policiji Istočne Nemačke. Svaka veza istočnonemačkih političara s tajnom policijom trajno je uništila njihove karijere u ujedinjenoj Nemačkoj.

Priča se da je i dobra kuvarica, te da je čuven njen kolač sa šljivama. Više puta je viđena kako kupuje u običnim supermarketima, plaćajući gotovinom.

Fudbal joj je takođe strast, te je uvek viđena na Evropskim i Svetskim prvenstvima na utakmicama „Elfa.“