PONOS SLOVENIJE

Očekuje se da će se Bledsko jezero brzo oporaviti i vratiti svu svoju pređašnju lepotu, jer ružičasta nijansa potiče od toksina koje ispuštaju alge.

 

Najnovije bajkovite fotografije na kojima je Bledsko jezero upozoravaju na problem koji nije bezazlen.

bledsko jezero

Boju izaziva posebna skupina otrovnih jedinjenja (cijanotoksina) koje ispuštaju cijanobakterije, odnosno modrozelene alge.

Cvetanje voda ili mora izaziva ubrzani rast modrozelenih algi zbog promene u njihovom prirodnom okruženju, kao što su povećanje temperature vode, saliniteta ili zagađenja, a njihovom bujanju doprinosi i globalno otopljenje.

Ružičasta nijansa koja okružuje slovenačko ostrvo mogla bi da bude alarm za preterani razvoj turizma, kao i probleme nečišćenja koji se ne bi smeli ignorisati.

Slovenački stručnjaci upozoravaju na to da bi problem Bledskog jezera trebalo hitno rešiti, a za to im je potrebna pomoć državne vlasti. Ekolozi napominju kako je prirodna ravnoteža jezera poslednjih godina značajno narušena i da se ne bi smela ignorisati.

Prilikom cvetanja, boja vode zavisi od vrste algi koja cveta. Može biti zelena, žutosmeđa ili crvena. Proces počinje stotinama ili hiljadama ćelija po milimetru, a koncentracija može dosegnuti i do milion ćelija po milimetru.

Cvetanje toksičnih organizama koji povećanim razmnožavanjem troše kiseonik može da bude uzrok masovnom stradanju riba, insekata, ptica i algi. Njihovo nestajanje dodatno ubrzava eutrofikaciju, odnosno starenje vodenih ekosistema, kao što je jezero.

Specifični toksini koje proizvode modrozelene alge ne izazivaju trovanje, tegobe i bolesti samo kod životinja nego i kod ljudi, kod kupača, ali i onih koji jedu toksičnu ribu, kao i plodove iz takvih mora i jezera.

U prirodi proces eutrofikacije traje hiljadama godina, dok se pod čovekovim uticajem (zbog velikog unošenja hranljivih materija, kao što su veštačka đubriva) skraćuje na samo nekoliko godina. Najpoznatiji primer eutrofikacije je Bodensko jezero, a u Hrvatskoj Trakošćansko jezero.

Nadamo se da će se Bledsko jezero brzo oporaviti i vratiti svu svoju pređašnju lepotu.

Izvor: Punkufer.dnevnik.hr