SVE ČARI BALIJA

Bali i sve čari Balija – šta treba da obiđete na ovom magičnom ostrvu? Po čemu je poznato i koje priče ne smete da propustite?

Čari Balija – Bali, „ostrvo hiljadu bogova“ je jedno od najmagičnijih ostrva na svetu. Pripada indonežanskom arhipelagu, nalazi se u blizini ekvatora na prelazu iz Indijskog u Tihi okean. Bali je jedna od provincija države Indonezija, četvrte najgušće naseljene zemlje na svetu, i ujedno njeno najpopularnije turističko odredište.

Čari Balija - sve što treba da obiđete na ovom magičnom ostrvu

Ovo božanstveno ostrvo, pruža nezaboravne trenutke turistima. Bali je idealno mesto za avanturiste i hedoniste. Jedna od najfascinantnijih destinacija sveta, mesto u kome ćete spoznati sve čari luksuza i prestiža i gde ćete uživati u božanskoj lepoti ovog egzotičnog ostrva.

Želite da „pobegnete“ u neki drugi svet gde vlada magija i mir?  Zato, ne gubite vreme već krenite u potragu za mirom, blagostanjem i opuštanjem, i krenite u novi, drugačiji svet, svet u kome snovi postaju java, a telo i duša doživljavaju svoj potpuni preobražaj i obnovu.

Oaza mira u srcu Indonezije, koja izlazi na okean i pruža široku lepezu zanimljivosti i aktivnosti. Ovo egzotično ostrvo obiluje rajskom prirodom, raznolikim plažama, očaravajućim pejzažima, nestvarnim vidikovcima.

Neodoljiv pogled na Indijski okean, prelepe peščane plaže i zelena pirinčana polja vam pružaju pravi doživljaj. Bali, magično ostrvo je ostrvo posebne vibracije. Posebnost ovog ostrva je njegova neverovatna energija, a  na Baliju gotovo sve ima duhovno značenje. Zbog toga i ne treba da čudi neverovatna cifra od preko 20.000 hramova, koji čine i jednu od glavnih turističkih atrakcija na ostrvu.

Sweden bitter oglas 900px

Zovu ga i ostrvo Bogova i hramova, jer svojim kulturno-istorijskim sadržajima staje rame uz rame sa svim čarima koje pružaju raskoš i udobnost najluksiznijih hotela. Bali je osim religije uspeo da sačuva tradiciju kroz muziku i ples.

Stanovnici Balija, naročito su ponosni što su uspeli da sačuvaju versku tradiciju, koja je vidljiva u svakodnevnom životu i arhitekturi. Atrakcija Balija su i njegovi hramovi ispred kojih se često izvode interesantni performansi.

Svaki hram organizuje najmanje dva festivala u toku godine. Hramova ima dosta, najposećeniji među turistima jeste Taman Ajun. Nusa Dua – najprestižniji deo obale, u prevodu znači ,,dva ostrva“. Ime je dobila što u toku oseke izbija peščano dno, pa su tada ta dva ostrva spojena kopnom. Nalazi se na poluostrvu Bukit na jugu Balija.

Ovo je omiljena destinacija za ljubitelje surfovanja i ronjenja, ali i za one koji vole skok adrenalina, jer se na Baliju održava rafting i vožnja kajaka rekom Ajung, kao i vožnja planinskog bicikla kroz neverovatne predele i pejzaže.

Ovo ostrvo, blagosloveno je prelepim plažama, okruženo kristalno plavim morem, bujnom vegetacijom, tropskim džunglama, a visoki vulkani sežu sve do oblaka. Južne plaže Nusa Dua i Kuta prekrivene su zlatnim peskom i azurnim morem, dok je severna obala prekrivena crnim, vulkasnim peskom i idealna je za plivanje ili ronjenje.

Unutrašnjost ostrva, takođe ima svoje čari. Tu se nalaze kaskadna polja pirinča, koja se protežu niz padine, iz kojim izranjaju dobro očuvani hinduistički hramovi iz 15-og veka.

Glavni grad Balija je Densapar, dok je kulturni centar ostrva gradić Ubud. Na svega 40 kilometara jedan od drugog, Densapar i Ubud su se razvili u dva grada potpuno različita. Boravak u njima ne ostavlja utisak da ste prešli tako malu razdaljinu.

Na krajnjem jugu ostrva je Kuta, prestonica zabave, u kojoj se mogu naći mnogobrojni barovi, tezge i surferi. Kuta, drugi najveći grad na ostrvu, je izuzetno popularno mesto, poznata  po noćnom životu, a većinom ovde borave mlađe generacije, pogotovo back-pakeri i surferi koji na njenoj plaži demonstriraju svoje umeće na dasci.

Za nešto iskusnije surfere tu je plaža Padang-Padang u regiji Uluwatu, a ako niste ljubitelj ove aktivnosti, ovde ćete uživati u opuštajućem prizoru talasa, zalasku sunca i dugim šetnjama. Regija

Uluwatu, koje je karakteristična zbog prelepih pogleda sa litica, a isto tako i kao regija sa najlepšim skrivenim plažama na ostrvu među kojima se izdvajaju Balangan Beach kao plaža sa najlepšim zalaskom sunca kao i Karma Beach smeštena u najlepšoj uvali koja ima izgled polumeseca u plavoj laguni, deo su čari Balija.

U ovoj oblasti takođe ne propustite najveći hram na uzvišenju iznad Indijskog okeana, gde se slobodno šetaju majmuni, koji se ponašaju kao mali vandali prema turistima. Šuma majmuna“ je poseban vid zabave i izlet koji ne bi trebalo da zaobiđete.

Nešto sofisticiranije od Kute je mesto Seminyak, čija plaža neodoljivo podseća na Miami Beach ili Copacobanu. Njenom dužinom se ređaju beach barovi, poznati po šarenim suncobranima. Inače, ova zapadna strana ostrva poznata je po svojim očaravajućim zalascima sunca, a pridodajte tome i talase koji zapljuskuju obalu, laganu muziku, omiljeni koktel – i bićete očarani ambijentom.

Ukoliko ipak više volite jutro i buđenje dana uz izlazak sunca, na istočnoj strani ostrva očekuje vas mesto Nusa Dua, dosta mirnije, sa bogatom ponudom luksuznih hotela direktno na plaži.

Uz to, obavezno treba posetiti i čarobni Ubud, koji je zahvaljujući filmu „Jedi, moli, voli“ sa Džulijom Roberts privukao pažnju šire javnosti. Ovde možete opustiti sva čula i uživati u neverovatnim prizorima prirode.

U regiji Ubud možete posestiti i Monkey Forest, pirinčana polja, plantaže kafe, veoma popularan Bali Swing park koji je od skora postao atrakcija. Svaka obala ostrva Bali ima svoju posebnost.

Na severo-istočnoj strani nalazi se mesto Candi Dasa, sa još lepšim pejzažima pirinčanih polja, spektakularnim predelom vulkana Agung, čuvenim hramom Lempuyang, Vodenom palatom Tirta Gangga, skrivenom i čarobnom plažom Virgin Beach.

Bali je po mnogo čemu specifičan, ali je definitivno pravo mesto za odmor i letnju avanturu. Kontradiktornost koja se ne zaobilazi. Mesto gde se susreću vulkani i vodopadi. Na Baliju ćete doživeti najlepše zalaske i izlaske sunca, obići ćete najinteresantnije hramove kakvih nema mnogo na svetu

Stanovnici Balija su hindu veroispovesti i u skladu sa tim imaju dosta drugačije običaje i način života. Zanimljivo je to da 31. marta oni obeležavaju „Dan tišine“ koji se kod njih naziva „Nyepi“ i posvećen je tišini, meditaciji i postu.

Tog dana sve staje. Iako oni jesu druželjubivi i gostoprimljiv narod, uvek će uvažiti želje i ispoštovati praznike gostiju, ali se nikada neće odreći svojih običaja. Tog dana sve staje, ništa ne radi. Hindusi veruju u reinkarnaciju i za njih je nečija sahrana sveti čin i čitav obred kremiranja se vrši nasmejanih lica jer se slavi reinkarnacija preminulog.

Ljudi tamo veruju u višu silu i snagu duhova, bilo dobrih bilo loših. Tako,  starosedeoci ostrva ukoliko se nešto loše desi, reći će da mora da su se duhovi pobunili i odmah će gledati kako da prionu na posao i reše problem.

Žive skromno, ali srećno. Umeju da ćute i da slušaju srce, jer kada se ono smeje to se primeti na njihovim licima. Blaženi izraz skoro svih Baližana o tome svedeči. Čari Balija su neprocenjive.

Milan Popović