STOP ZA GRANA PADANO I DRUGE DELICIJE

Konzorcijum proizvođača sira Grana Padano objavio je protestno saopštenje u kome je podsetio da su njihovi sirevi daleko stariji od epidemije koronavirusa.

 

Grčki carinici, u strahu od prenošenja zaraze, zaustavljaju na granici pošiljke italijanskih sireva, testenina, vina i drugih prehrambenih proizvoda, među kojima je i čuveni Grana Padano.

grana padano

Pored otkazivanja velikih vinskih i turističkih sajmova u Evropi usled epidemije koronavirusa, privreda kontinenta trpi i udare sa neočekivanih strana: kako navode italijanski mediji, grčke vlasti zaustavljaju pošiljke sa prehrambenim proizvodima iz Italije i traže potvrde da hrana nije zaražena koronavirusom. Ponašanje grčkih službenika krajnje je problematično kada se zna da se koronavirus ne prenosi hranom, niti je uopšte moguće testirati hranu na prisustvo respiratornih virusa.

Iako grčke vlasti demantuju da su izdali direktivu da zaustavljaju pošiljke sira, vina, testenina i drugih delikatesa sa Apenina, kompanije iz Italije pričaju drugu priču. Konzorcijum proizvođača sira Grana Padano objavio je protestno saopštenje u kome je podsetio da su njihovi sirevi daleko stariji od epidemije koronavirusa:

– Biološki uslovi zrenja Grana Padano sira, kao i svakog drugog našeg odležalog proizvoda, onemogućavaju razvoj virusa, a pogotovo virusa koji se prenosi isključivo sa čoveka na čoveka, što je potvrdila i Evropska uprava za bezbednost hrane – naveli su u italijanskom konzorcijumu.

Ministarka poljoprivrede Italije, Tereza Belanova, izrazila je uverenje da ovakvo postupanje prema italijanskoj hrani nije odraz zvanične politike Atine:

– Ovo su izolovani incidenti i znakovi zle namere i spekulacija među trgovačkim partnerima. Ti incidenti nemaju veze sa vladama. A naši su proizvodi zdravi i bezbedni, od tla i mora do stola – navela je Belanova.

Što se drugih problema sa koronavirusom tiče, u Francuskoj je u poslednjem trenutku otkazan festival Les Grands Jours de Bourgogne, koji je trebalo da bude održan od 9. do 13. marta. Takođe, otkazan je i sajam prirodnih vina RAW u Londonu, zakazan za 8. i 9. mart. Sajam Vinexpo u Hong Kongu, koji je trebalo da se održi u maju, pomeren je za 8. i 9. jul, u nadi da će do tada proći epidemija koronavirusa.

Izvor: Vinoifino.rs