CENE RAČUNARA I TELEFONA USKORO SKAČU

Da li će i koliko virus korona uticati da cene računara i mobilnih telefona budu uskoro višestruko veće? Jedno je sigurno – cene će vrlo brzo ići gore, pa se opremite na vreme!

 

Pokazalo se da je koronavirus u poslednja dva meseca uticao na praktično sve aspekte naših života, pa će njegove posledice osetiti i cene mnogih uređaja poput telefona, računara…

cene računara

U mnogim državama je građanima ograničeno kretanje, turizam je drastično u padu (naročito u državama, koje su ozbiljnije ponuđene), proizvodnja velikog broja proizvoda je u zastoju, a sve jer sadrže kineske komponente ili se prave prevashodno u Kini.

Upravo pod ovu poslednju tvrdnju može da se podvede i situacija sa računarima. Ovog puta bavimo se najviše računarima, jer smo vam o padu prodaje telefona, i to drastičnoj već pisali, jer verujemo da će situacija i na smartfon tržištu biti ista. Možda nam je čak Huawei već danas dao nagoveštaj toga, ako su cene novih P40 modela tačne (ne samo da nisu niže, kao što je ranije najavljivano, nego su navodno drastično više, nego cene prethodnih serija). Navodno, Huawei P40 stajaće najmanje 849 evra, a Huawei P40 Pro čak 1.059, dok će Huawei P40 Premium ići do vrtoglavih 1.299 evra!

Ipak, da se sad vratimo računarima, da ne pričamo više o telefonima…

Većina računarskih komponenti se i danas proizvodi u Kini. Zbog toga, kako su mnoge od fabrika za proizvodnju uređaja u celini ili pojedinačnih komponenti već neko vreme zatvorene, to će se odraziti i na finalne proizvode. Na primer, Apple je zbog virusa korona, ali i nedostatka delova za svoje telefone i računare već privremeno zatvorio veliki broj prodavnica (u Italiji su trenutno sve zatvorene, u Kini je zatvoren još uvek značajan broj radnji), dok se stanje ne stabilizuje.

Ali, nedostatak delova znači verovatno i samo jednu stvar – povećanje tražnje u odnosu na ponudu, što neizostavno vodi i ka povećanju cene proizvoda ili komponenti.

Poznata analitičarska kuća, IDC, predvidela je da će tržište računara “patiti“ zbog korona virusa celu prvu polovinu ove godine. U svom izveštaju oni su naveli da će doći do značajnog pada u proizvodnji desktop i laptop računara, radnih stanica, kao i tableta. Ovo se odnosi na celu 2020. godinu, mada će najveći pad biti u prvoj polovini godine.

Prema tom istraživanju, proizvodnja u prvom kvartalu ove godine pala je za 6,4 procenta u odnosu na isti period 2019. godine, dok se za drugi kvartal očekuje još veće smanjenje – 10,3 procenta (u odnosu na 2019 Q2). Kod tableta je smanjenje u prvom kvartalu bilo za 11,8 odsto, a za drugi kvartal se očekuje čak 17,5 odsto. To je velika razlika u odnosu na prethodno IDC-jevo predviđanje iz novembra 2019. godine (pre nego što je korona virus uzeo maha), kad je predviđeno da će u drugom kvartalu biti pad od 6,8 odsto u proizvodnji PC računara, odnosno 10,7 odsto na tržištu tableta, prenosi Blog Profi Computers.

Sve to će se, naravno, odraziti na povećanje cene, jer smanjenje proizvodnje nije izazvano smanjenom tražnjom. Tražnja je i dalje ostala ista (ili za nijansu manja) u odnosu na prošlu godinu, pa će trgovci i proizvođači neumitno podići i cene.

Koliko će to povećanje biti u narednom periodu, ne zna se ovog trenutka. Najverovatnije će zavisiti od proizvođača do proizvođača, koji će sami proceniti tražnju i mogućnosti podizanja cene.

Jedno je sigurno, ako planirate da kupite računar, gledajte da to uradite što pre, jer će u narednom sigurno neće biti smanjenja cena, a vrlo je moguće da će ići samo – gore!

Izvor: Mondo.rs