PODVIG VREDAN DIVLJENJA

Artemisinin je lek protiv maladije koja je sredinom prošlog veka odnela milione ljudskih života. Njega je pronašla farmaceutkinja Tu Juju, podnevši za to veliku žrtvu i napor.

Hrabra kineskinja Tu Juju tražeći lek protiv malarije podnela je neviđenu žtrvu (sama sebe zarazila) i u neverovatnim uslovima uspela da pronađe lek Artemisinin.

artemisinin

U Kini je tada bilo doba „kulturne revolucije“ pod Mao Ce Tungom, pa su njenog supruga, intelektualca, prognali u neimenovanu zabit, a njihovu malu ćerku stavili u vrtić za siročad u Pekingu. Napolju su besneli nemiri.

Malarija je tada bila na vrhuncu, samo sredinom 20. veka odnela je milione života.

Farmaceutkinja Juju se savetovala sa znalcima tradicionalne kineske medicine, saznavši za 640 preparata čije je delovanje istražila.

Proverila je i delovanje još 2.000 preparata iz 380 kineskih biljaka.

Samo je jedan, iz biljke latinskog naziva Artemisia annua, pokazao delovanje i ono je bilo neverovatno uspešno.

Njegova priprema bila je opisana u zapisima Ge Honga, lekara tradicionalne kineske medicine iz 4. veka.

Novi lek se pokazao gotovo čudesno delotvornim na miševima, a zatim i na majmunima. Tu Juju se zatim i sama zarazila malarijom i primenila lek s uspehom.

Prema latinskom nazivu biljke, lek za malariju je nazvan artemisinin.

Ipak, intelektualci nisu smeli da budu nagrađeni. Pa tako Juju, iako je rizikovala svoj život, nije bila nagrađena.

Stoga je njen rad objavljen anonimno u kineskom medicinskom časopisu 1977. godine, a 1981. je skromno prezentovala rezultate na jednom sastanku Svetske zdravstvene organizacije.

Vest o artemisininu, koji je nakon objavljivanja tog anonimnog rada testiran i na zapadu, počela se širiti farmaceutskim svetom. Ušao je u masovnu primenu i počeo da spasava milione života na tri kontinenta.

Za to vreme, Tu Juju su vlasti dopustile da se vrati u Peking kod svoje porodice.

Juju je u međuvremenu dobila Laskerovu nagradu, a 2015. godine, u dobi od 85 godina, donela je Kini prvu Nobelovu nagradu za medicinu.

Ona je i dalje živa i ove godine puni 90 godina.

Izvor: FB Radioaktivni komarac