KANTARIONOVO ULJE

Za kantarionovo ulje je poznato da može da leči razna kožna oboljenja  ali ova neverovatna lekovita biljka ne treba samo po tome da se poznaje.

Pogledajmo za šta je sve dobro kantarionovo ulje kada se konzumira u preporučenim količinama.

Kantarionovo ulje kao prirodni lek za mnoge bolesti, ne samo kožu!

Leči depresiju, anksioznost i promene raspoloženja

Možda najpoznatiji efekat kantariona jeste njegova antidepresivna priroda. Kada je u pitanju kantarionovo ulje za unutrašnju upotrebu, ono se široko koristi za ublažavanje simptoma depresije.

Sadrži retku kombinaciju antidepresivnih hemikalija koje inhibiraju ili odlažu ponovno preuzimanje određenih neurotransmitera poput serotonina, dopamina i norepinefrina, čime daju telu dodatnu energiju i zadovoljstvo, uklanjajući simptome depresije.

Ovaj kvalitet se ne završava samo na depresiji, budući da može da pomogne ljudima koji pate od anksioznosti i promene raspoloženja, takođe. Pomažući da se reguliše hormonski balans u organizmu, ovo moćno prirodno ulje je u stanju da reguliše metabolizam, pružajući pomoć kod nesanice, razdražljivosti i hroničnog umora.

Eliminisanje hroničnog prisustva stres-hormona iz tela takođe može da poboljša celokupno zdravlje i kognitivne funkcije, budući da višak hormona stresa može trajno da izmeni različite organske sisteme.

Ublažava simptome menopauze i PMS-a

Predmenstrualni sindrom (PMS) i menopauza su kritični periodi u životu žene koji se karakterišu izraženim promenama raspoloženja.

Kantarionovo ulje se široko preporučuje ženama u oba perioda njihovog života, budući da njegovi hemijski sastojci mogu da smanje promene raspoloženja i anksioznost kod žena u menopauzi, ali mogu da smanje i jačinu grčeva i pred-menstrualne nervoze i depresije.

Ublažava simptome odvikavanja od bolesti zavisnosti

Iako su dodatna istraživanja na ovu temu još u toku, pokazano je da upotreba kantariona može biti od velike pomoći u ublažavanju želje i simptoma odvikavanja nakon ostavljanja cigareta, alkohola ili drugih supstanci koje izazivaju zavisnost.

Deluje antivirusno

Kantarionovo ulje poseduje određena antivirusna svojstva, uključujući sprečavanje ili smanjenje rizika za AIDS (sida), hepatitis i druge ozbiljne virusne bolesti.

Jedini problem je što su potrebne veoma visoke doze kantarionovog ulja za ovu vrstu antivirusnog efekta, što bi takođe moglo da uzrokuje niz neprijatnih sporednih efekata. Dodatna istraživanja su u toku.

Sweden bitter oglas 900px

Hormonski balans

Aktivni sastojci ovog ulja imaju snažne efekte na regulaciju hormona u organizmu. Hipotireoza je jedna od najčešćih bolesti štitne žlezde, koja se karakteriše smanjenom proizvodnjom hormona šttine žlezde.

Pokazano je da kantarionovo ulje može da smanji simptome ove bolesti i može pomoći štitnoj žlezdi da ponovo proizvede normalan nivo hormona.

Protiv-upalno dejstvo

Umirujuća priroda kantariona i bogata koncentracija antioksidantnih i anti-inflamatornih jedinjenja čine ovu biljku savršenim prirodnim lekom za ublažavanje bolova kod artritisa, gihta, kao i kod uobičajene nelagodnosti i bolova u mišićima.

Kako pomaže da se smanji upala na koži i u crevima, ovo moćno prirodno ulje smanjuje i upalu u kardiovaskularnom sistemu, čime pomaže da se smanji krvni pritisak i smanjuje stres na srcu.

Potencijalno delovanje protiv raka

Kantarionovo ulje za unutrašnju upotrebu se može koristiti i u preventivne svrhe protiv raka, tvrde neka istraživanja.

Kako se koristi kantarionovo ulje za unutrašnju upotrebu?

Stavite 30 kapi kantarionovog ulja u malo vode pre obroka, 3 puta dnevno, i popijte.

Naravno, uvek savetujemo da se prvo konsultujete sa lekarom pre primene bilo kakvog prirodnog leka, kao i o tačnom načinu doziranja.

Izvor: Prirodanadar.rs