KRIKOVA – VINSKI RAJ

Podrum Krikova u Moldaviji, sa kolekcijom od 1.3 miliona vina i pet neverovatno luksuznih degustacionih sala, omiljen je među državnicima širom sveta.

 

Krikova je relativno malo poznat vinski podrum u Moldaviji, a ujedno je i vinsko utočište ruskog predsednika Vladimira Putina i mesto gde su uživali državnici poput kancelarke Nemačke Angele Merkel i bivšeg američkog potpredsednika Džoa Bajdena.

krikova

Podrum Krikova pored Kišinjeva je ponos moldavskog vinarstva i mesto gde posetioce očekuju neslućen luksuz i ogroman izbor vina.

Drugi najveći vinski podrum u Moldaviji, posle podruma Milešti Miči koji je u Ginisovoj knjizi rekorda zaveden kao najveći na svetu, ima oko 120 kilometara podzemnih tunela na dubini od oko 90 metara. Podrum, nekadašnji kamenolom, adaptiran je pedesetih godina prošlog veka.

Krikova je jedna od velikih turističkih atrakcija Moldavije, prenosi američki magazin Forbs. Posetioci mogu da uživaju u atrakcijama podruma vozeći se električnim vozićem „ulicama“ koje nose imena kao što su Ulica Kabernea i Ulica Sovinjon Blana.

Najzanimljivije tačke podruma su pet velikih degustaciionih hala koje su opremljene izuzetno luksuzno, sa preskupim nameštajem i drvenim rezbarijama koje su izradile vrhunske zanatlije iz Moldavije. Sale nose sledeća imena: Evropska hala, namenjena za susrete političara i biznismena, Predsednička hala, u kojoj se odigravaju susreti na najvišem nivou, Hala na morskom dnu u kojoj se čuju zvuci okeana, Soba sa kaminom, namenjena za intimnije susrete, i Velika kuća, opremljena nalik na tradicionalne moldavske kuće.

Vinarija Krikova danas proizvodi više od 150 etiketa vina od pino noara, kaberne sovinjona, rkacitelija, merloa i mnogih drugih sorti. Ponos vinarije je zbirka od 1.3 miliona boca smeštenih u podrumu Krikova, a među njima su kurioziteti kao što je lična Geringova kolekcija od 2.000 vina iz Mozela, Bordoa, Tokaja i Šablija.

Unutar podruma Krikova smeštena je i lična kolekcija predsednika Rusije Vladimira Putina: informacija o tome koja se vina u njoj nalaze, nažalost, nije javna. A svakom državniku koji poseti ovaj podrum posvećuje se jedna mala, personalizovana kolekcija vina.

U skladu sa moldavskim standardom, poseta ovom neverovatnom mestu nije toliko skupa koliko bi se moglo očekivati: najskuplji paket, po imenu Premium Gold, koji obuhvata turu kroz podrum, degustaciju 11 vina u pratnji vrhunske hrane i kutiju-suvenir sa dva vina, staje 200 evra, a obična degustacija košta 80 evra.

Izvor: Vinoifino.rs