ZDRAVO KUVANJE KAFE

Stručnjaci savetuju koji je najzdraviji način spremanja najpoznatijeg napitka, pa kuvanje kafe posmatraju sa aspekata koji našem zdravlju najviše doprinose.

 

Ogromnih 400 miliona šoljica kafe popije se širom sveta svake godine, što ne čudi, jer u velikom broju zemalja kuvanje kafe ujutru predstavlja standardni ritual.

kuvanje kafe

Od obične kafe do latea i espresa, ovaj napitak je raznovrstan i podmiruje najrazličitije ukuse. Ali da li ste se ikad zapitali koji je najzdraviji način da se skuva šoljica kafe?

Da li bi trebalo uopšte da pijete kafu?

Kafa nudi nekoliko prednosti, ali ne može svako uživati u njima. Vil Kol, autor knjige „Ketotarian“, objašnjava da ljudi imaju dve varijante kofeinskog gena CYP1A2, koji kontroliše istoimeni enzim i određuje koliko dobro nečiji organizam metabolizuje kofein.

Organizam koji se svrstava u brze metabolizatore dobro podnosi kafu i kofein brzo napušta njegov sistem. Ako pripadate ovom tipu onda možete da pijete kafu bez ikakvih negativnih efekata i uživate u njenim zdravstvenim prednostima.

Međutim, telo sporog metabolizma duže zadržava kofein, što znači da se njegovi efekti osećaju duže. U tom slučaju osetljiviji ste na stimulišuće efekte kofeina.

Postoje testovi koji vam mogu pomoći da utvrdite svoj genetski sastav. Alternativno, kafu možete konzumirati na osnovu vašeg ličnog osećaja.

Da li kafa na vas utiče negativno? Ako vas kafa nervira, bolje je da je prestanete piti ili se prebacite na neku alternativu poput bele kafe ili tople čokolade.

Ako vam se ispijanje kafe dopada, kuvanje jedne šoljice kafe svakog jutra je zdrav način da započnete svoj dan.

Koji je zdrav način pripreme kafe?

Prilikom pripreme kafe morate razmisliti o dva glavna faktora:

– Potencijalna toksičnost materijala u kome se kuva kafa
– Učinak metode kuvanja na zrna kafe

Prilikom odabira posude za kuvanje, stručnjaci preporučuju francusku presu (tzv. French press) ili džezvu. Posude izrađene u potpunosti od stakla ili nerđajućeg čelika su najbolje za ove metode.

Francuska presa i prelivanje kipućom vodom preko kafe nude najviše prednosti pri pravljenju kafe.

Dejv Asprej, autor bestselera o kafi, kaže da je mrežasti filter od nerđajućeg čelika na francuskoj presi i osnovna otvorena metoda prelivanja pomoću džezve omogućavaju da prirodna ulja iz kafe pređu u napitak. Ovo daje kafi pojačani ukus i čuva polifenole iz nje koji imaju koristi protiv mnogih bolesti.

Opasnost kod drugih metoda pravljenja kafe

Ako redovno i pravilno ne čistite aparate za pripremu kafe, oni mogu da imaju nekih nedostataka zbog materijala koji se koriste za pakovanje kapsula.

Na primer, podloga za kafu sa šoljicom stvara puno otpada. Plastične kapsule nisu biorazgradive, jer se prave od više vrsta materijala, što ih čini vrlo teškim za recikliranje.

Neke kapsule su bez bisfenola i napravljene su od „sigurne“ plastike, ali istraživanje je otkrilo da ova vrsta materijala može imati negativne sporedne efekte kada se zagreju. Te plastične hemikalije mogu delovati kao hormonski razarači ako dođete u kontakt sa zagrejanim materijalom.

Da li su diterpeni korisni?

Prirodna ulja kafe ili diterpeni mogu povećati loš holesterol (LDL) kao i ukupni holesterol. Ali istraživači su takođe otkrili da diterpeni možda stoje i iza prednosti kafe, kao što su njene sposobnosti za borbu protiv raka.

Različite metode kuvanja kafe pružaju i različite količine kofeina. Francuska presa relativno je bogata kofeinom, dok kafa koja se preliva često sadrži manje kofeina.

Kofein sam po sebi nije dobar ili loš, ali način na koji utiče na organizam povezan je sa vašom genetikom. Ako imate lošiju genetsku predispoziciju koristite metode kuvanja kafe sa manje kofeina.

Stručnjaci predlažu metodu prelivanja (klasično kuvanje kafe u džezvi). Koristite neočišćeni filter da biste izbegli dodatnu hemijsku izloženost, jer ovo eliminiše većinu (ali ne svih) diterpena. U isto vreme, zadržavate što više korisnih polifenola.