MIRISNI TULIPAN

Jedna od kolevki barokne umetnosti jeste Holandija. Tamni i mistični motivi predstavljeni su na slikama Rubensa, Rembranta, Vernera. Slikaju se uglavnom portreti, žanrovske scene, pejzaži mora i brodova, mrtva priroda.

 

Kolorit je u holandsko slikarstvo došao s pojavom impresionizma i najvećeg imena, Vinsenta Van Goga. Suncokreti, Irisi i Polja čempresa samo su neka dela iz opusa tajanstvenog riđobradog majstora s četkicom.

lala

Samo u Amsterdamu ima preko 50 muzeja, a najčuveniji su Rijks muzej, odnosno Nacionalni muzej Holandije. Tu je i Rembrantova rodna kuća, Muzej-kuća Ane Frank, Van Gogov Muzej, muzej nauke i tehnike – Nemo. U Amsterdamu postoje i pomalo ekscentrični muzeji poput Muzeja kanabisa, Muzeja seksa, Muzeja tetovaža, te čuveni Hajnikenov muzej. Međutim, još jedan simpatičan muzej koji pada u oči u glavnom gradu Holndije, jeste i Muzej lala.

Poreklo lala

Upravo lale pojačavaju kolorit holandskih pejzaža pored već pomenutih motiva na Van Gogovim slikama. Sam cvet, koji se uz klompe i vetrenjače pominje kao jedno od glavnih obeležja zemlje, zapravo nije autohtona vrsta Holandije. Poreklo im je, naime, u podnožju Himalaja i istočne Turske. Procenjuje se da odavde potiče više od polovine svih vrsta lala. Bile su obožavane u raskošnim palatama turskih sultana. Sâm Sulejman Veličanstveni se isticao u njihovom obožavanju, te u njegovo vreme postaju omiljene kao motivi na istaknutim rukopisima i pločicama.

Procenjuje se da do sredine aprila oživi 7 miliona lala stvarajući neverovatno šarenilo. Svakako manje sivo proročanstvo od onog da će svi Srbi stati pod jednu šljivu, bilo bi ono da svaki Srbin posadi jednu lalu. Da li bi nam i u tom slučaju bio potreban sudski tumač za holandski jezik, ako imamo u vidu kakva je pomama vladala za ovim cvećem baš u zlatno doba holandskog slikarstva.

Lukovice lala

Lukovice divljih tulipana donete su s Levanta, a ukrštanjem su dobijene nove sorte, boje i oblici, pogodni za ukrašavanje domova i vrtova. Za lale se borilo i ginulo, kao za devojke u dvobojima. Postale su kao kocka, na kojoj se sticalo i gubilo bogatstvo. Čak su jedno vreme bile i platežno sredstvo u vidu papirnih bonova, koji bi donosiocu garantovali da u zamenu za njih može da uzme određeni broj lukovica. Za osobe kojima je lala omiljeni cvet kaže se da vode bogat i raznolik društveni život, te da im odeća, omiljena hrana i interesovanja variraju kao i boje lala.

Lale najbolje rastu u područjima sa hladnim zimama i suvim toplim letima. U bašti su tulipani pravi raj za oči. Kod nas su postale popularne na severu zemlje, u Vojvodini. Sve karakterišu rane, srednje i kasne sorte, koje mogu menjati boju iz nedelje u nedelju, od bele i roze do tamnoljubičaste.

Pored lala, vetrenjača i klompi, još jedan simbol Holandije su bicikli. Sjajan način da se obiđu šarena polja tulipana.

Iskoristivši prednost savršene kombinacije klime i zemlje Holandija lale pretvorila u svetsku ikonu i svoju baštinu. Koliko su popularne i šta Holanđani misle o cvetu po kom su poznati u svetu, govore i festivali posvećeni tulipanima u Njujorku (nekadašnjem Novom Amsterdamu) i gradu Holand u saveznoj državi Mičigen.