ZANZI AVANTURA

Magični Zanzibar kroz suze, krv i znoj do raja i nazad sa opekotinama 3-eg stepena. Posetili smo čuveni restoran na steni The Rock koji je zaštitni znak Zanzibara

Dogadjaji nas pretiču, vrlo je intezivno i sadržajno, tako da moram da biram samo ključne momente naše avanture po Zanzibaru. A ovo je stvarno avantura, nije odmor. Restoran na steni The Rock i kupanje na peščanom sprudu su najbolji doživljaj za sada, uz džinovske kornjače na Prisoner island-u.

DALA DALA NEĆU ZABORAVITI!

Izlet na koji smo krenuli je obećavao dosta uzbudjenja i ona su krenula od starta!

Dala baba dinar da udje u kolo a posle bi dala dva samo da izadje :-)

Magični Zanzibar i Dala dala kamion

Znači, gledali ste u ratnim filmovima kako se vojnici ukrcavaju u kamione i voze se onako sabijeni kao sardine?

E sad, zamislite sve to u duplo manjem kamionu, u koji ulaziš i izlaziš četvoronoške, sediš sklupčan na drvenoj klupi, naslonjen na čelične šipke i držiš glavu nisko da ne udariš glavom u nizak plafon.

Uz sve to, kamionče koji se zove Dala dala, nema amortizere, i vozi te po šumskim putevima.

I tako sat i više vremena tamo i nazad. Neprocenjiv doživljaj i neprepričljiv. Ali ko preživi, stiže preko polomljene kičme i rebara do raja.

A DJE JE OVDE MORE?

Kad smo kroz gudure i jaruge stigli na veliku plažu, ups!, nidje mora!

Ovde se na svakih 6 sati smenjuju plima i oseka i vrlo su izražene, skoro 4 metra je razlika u nivou vode i na nekim mestima more ode jedno 2 km ka pučini.

Ono što ostane iza izgleda fantastično apokaliptično.

Magični zanzibar i restorana na steni - oseka na plaži

Mi smo se jedno 500 m šetali kroz nekadašnje more do čamaca, kao jevreji koje je Mojsije u Starom zavetu proveo kroz razdvojeno more, do čamaca koji su nas dalje kroz još uvek plitko more odvezli do onoga što ja nazivam …

RAJ

Dan je bio oblačan sa teškim oblacima na nebu, kao pred oluju, tako da fotografije zbog slabog svetla ne mogu da vam dočaraju te boje mora, neba i peska.

I parče raja na zemlji.

Nisam mnogo slika napravio pa se možda i ne vidi dobro ali nasred pučine se pojavljuje sprud belog peska, jedno 100-ak metara dug i 20 metara širok. Samo beli pesak i ništa više. Najpustije ostrvo na svetu.

Magični Zanzibar restoran na steni - kupanje na sprudu

A okolo more u bezbroj nijansi zelene i plave, toplo, plitko i na južnom delu brzo (jaka struja). A iznad vas masivni oblaci. Neopisiv dogadjaj!

I ti ležiš u toj toploj zelenoj vodi i ne razmišljaš ništa, ispunjen divnim bojama prirode.

A srce hoće da iskoči od lepote.

DO ZVEZDA I NAZAD

Posle kupanja na rajskom sprudu smo otišli par kilometara dalje čamcima da u jednom plićaku vidimo i dodirnemo zvezde, morske zvezde! I to je super doživljaj!

Zvezde su velike, pune, sjajnih boja, vrlo ljupke.

Slikali smo se sa njima, vratili ih u vodu i krenuli nazad, nesvesni da smo dobili …

OPEKOTINE 3-EG STEPENA!

Opekotine ne od zvezda nego od nevidljivog sunca. Ma koliko se mazali i verovali da vas kilometrima debeli oblaci na nebu štite od sunca, prevareni ste.

Nema efikasne zaštite od ekvatorskog UV zračenja!

Posebno ako ne napravite pauzu i pobegnete u hlad na svakih 20 minuta, što mi nismo činili jer smo hteli da se kupamo, kupamo, kupamo …

A onda smo jako bolno postali svesni da smo ljubičasto crveni. Reš ispečeni.

Onda smo otišli do poludivlje Kai plaže a to vam je ambijent kao kod show programa Survivor uz neobičan dodatak, cela plaža i restoran na njoj su bili poplavljeni na kraju dana. To izgleda skroz blesavo i cool.

Uz to, dobili smo neočekivan i sjajan perfomans 6 mladih crnaca koji su sat vremena na plaži uz vatru skakali, igrali i izvodili akrobatske vratolomije.

A onda nas na kraju čeka opet agonija sa Dala dala prevozom. Ne pitajte nas kako nam je bilo to veče i sutra ujutru, to su ratna stradanja.

Morska zvezda u Zanzibaru

LEČENJE OPEKOTINA

Ovaj svet postaje smešno mesto. Zbog rigoroznih propisa za unos stvari u avion moja supruga, doktorka, morala je da se odrekne gomile lekova i medicinskih pomagala koje ona inače nosi.

E zato za mene nije bilo prepreka da ponesem BioBalsam kremu za opekotine i homeopatske lekove.

Odmah smo se zbog opekotina natopili Biobalsam kremom i počeli terapiju sa homeopatskim lekom Cantaris (Španska mušica) koji homeopate preporučuju kao prvi lek za opekotine koje bole, iako sam ja intuitivno hteo da uzmem homeopatski lek Calendulu (Neven).

Cantaris nam je pomogao preko noći da se umiri jak bol opekotina, krema je pomogla da se upala smiri ali ostalo je još peckanja, a zorom smo rano kretali dalje na izlet, pa sam ujutru kad sam video da Cantaris nije do kraja delovao dao ženi i sebi Calendulu.

Da vidite vi to delovanje, o la la, za dva sata nam se bol i peckanje skroz primirilo, da smo na kraju junački plivali na jednoj fenomenalnoj plaži na kojoj smo bili danas.

O plažama tek na kraju celog pisanija.

I da doživljaj proteklog dana bude kompletan preko noći smo imali tropski pljusak koji je satima trajao i zalio nas litrima vode. Srećom se vreme ujutru posle 9h razvedrilo pa smo otišli da doživimo fancy Zanzi.

Ali Dala dala prevoz neću zaboraviti do kraja života :-)

P.S. Iz mog pisanja se može naslutiti da Zanzibar nije za svakoga. I nije.

Ne mora to biti ovako naporno i avanturistički, Zanzibar ima i nešto lux resorta koji odlično izgledaju (bili i videli), ali ako hoćete da doživite i vidite ono što stvarno Zanzibar ima da vam ponudi, onda treba ići na izlete.

Na primer, današnji izlet na plantažu začina o kome ne pišem je bio sjajno iskustvo, neočekivano dobar sadržaj, a na papiru je sve to delovalo onako poluzanimljivo.

Čak ni na slikama ne mogu da se dočaraju te boje mora, peska, palmi i neba.

Restoran na steni The Rock Zanzibar okolina restorana 2020

THE ROCK restoran – Zanzibar

Jedan od najpoznatijih restorana na svetu i zaštitni znak Zanzibara je restoran na steni The Rock. Specifičan je upravo po tome što je izgradjen na steni u moru.

Sad je oseka pa se more povuklo ali kad budemo izlazili plivaćemo do obale :-)

Italijan Karlo iz Milana je stvorio ovaj svetski poznat restoran. Ovde je bila ribarska kuća i čovek se dosetio da je otkupi, sagradi 2009-e godine restoran (otvoren 2010 godine) i napravi milionski biznis.

http://www.therockrestaurantzanzibar.com/

Iznajmljena mu je stena za 200 US godišnje, na sledećih 100 godina.

A moja bela Lady Afrika me vodi na ručak u restoran na steni The Rock.

The Rock restoran na steni i u moru Zanzibar

Vodič nas je upozorio da je restoran The Rock skup ali je cela naša grupa rezervisala stolove za ručak, što govori koliko mi volimo kafane.

Termini za rezervaciju su za ručak od 12h i 14h a za večeru od 16h i 18h.

U The Rock restoranu nema svraćanja samo na kafu i sedenje, mora se rezervisati sto za ručak ili večeru. Inače bi bio pun naših blejača na duge staze.

Hrana je zanimljiva i korektna.

Boje okoline, peska, mora i neba su neverovatne. To slika sa fotoaparata ne može dočarati koliko je to uživo upečatljivo.

Nastaviće se …

Zlatko Šćepanović