ENTEROKOLITIS KOD NOVOROĐENČADI

Nekrotizirajući enterokolitis (NEC) je ozbiljna bolest prevremeno rođene dece, a ona se može sprečiti ukoliko majke doje svoje mališane.

 

Nova istraživanja sugerišu da majčino mleko može da pruži zaštitu nedonoščadi od opasne infekcije prourokovane bakterijama koje izazivaju nekrotizirajući enterokolitis.

enterokolitis

U studiji objavljenoj u časopisu „Nature Medicine“ istraživači su otkrili da je kod beba manja verovatnoća da će razviti nekrotizirajući enterokolitis (NEC) ako u crevima imaju antitela imunoglobulina A (IgA) koji se nalazi u majčinom mleku.

Dr Timoti Hend, viši autor i docent pedijatrijskih zaraznih bolesti na Institutu za pedijatrijska istraživanja u Pitsburgu, rekao je da su on i njegov tim ocenili uzorke fekalnog uzorka od 30 prevremeno rođene dece sa NEC i 39 dece iste starosti koji nisu imali NEC.

Hend je napomenuo da iako bakterijska invazija igra ulogu u napretku bolesti, pre njenog razvoja još se nešto događa. Stručnjaci i dalje nisu sigurni, kako tvrdi dr Hend, šta tačno uzrokuje NEC.

Tokom studije istraživači su otkrili da bebe koje su sisale majčino mleko imaju više crevnih bakterija povezanih sa IgA nego one koje su se hranile formulacijom.

Tokom vremena, kažu istraživači, deca koja su imala antitela protiv IgA imala su ne samo raznovrsniju floru creva, već su posedovali i zdravija creva u celini.

Pored fekalne analize koju su sproveli, naučnici su hranili miševe koji nisu bili u stanju da proizvode IgA u majčinom mleku. Ovi miševi pri rođenju imaju crevni razvoj uporediv sa ljudskom bebom rođenom u 24. nedelji.

Miševi kojima je dato mleko bez IgA bili su podložni razvoju NEC kao i oni koji su hranjeni formulacijom. Doktor Hend je napomenuo da je ovo dokazalo da dojenje samo po sebi nije dovoljno da spreči NEC, već mleko mora da sadrži IgA.

Prema istraživačima, njihovi nalazi mogu biti posebno važni za roditelje dece koja su rođena prevremeno, jer je veća verovatnoća da će razviti NEC.

Ovaj problem usporava i to što se nedonoščad ne mogu dojiti sve dok ne budu razvojno spremna oko 34 nedelje, rekla je Misti Gud, docentkinja pedijatrijske patologije i imunologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Vašingtonu. Do tada, kako je primetila, novorođenčad se hrane kroz cev sa pumpicom majčinog mleka ili pripremljenom formulacijom.

Druga važna stvar, prema doktoru Hendu, je da ne može svaka majka proizvesti mleko.

„U slučajevima kada dojenje ili davanje mleka preko pumpice nije opcija, mleko donora je moguće rešenje za novopečene roditelje“, rekao je dr Hend, napominjući da žena nikada ne bi trebalo da bude pritisnuta zbog izbora ishrane novorođenčadi.

Međutim, majke prevremeno rođene dece trebalo bi da znaju da hranjenje svojih beba pripremljenom formulacijom nosi povećan rizik od nastanka NEC.

„Majčino mleko je važno za prevremeno rođenu bebu, pa bi majke trebalo da pokušaju da sačuvaju svaku kap ove dragocene tečnosti“, ističe doktorka Gud.

Šta je nekrotizirajući enterokolitis?

Nekrotizirajući enterokolitis (NEC) je ozbiljna bolest kod novorođenčadi. To se dešava kada u tkivu debelog creva dođe do upale. Kako se ta upala pogorša, dolazi do propasti tkiva u debelom crevu.

Bukvalno svako novorođenče može dobiti NEC. Međutim, bolest se najčešće javlja kod vrlo bolesnie ili prevremeno rođene dece. Bolest je takođe česta kod novorođenčadi koja teže manje od 2 kilograma i često se manifestuje u prve dve nedelje života deteta.

Dojenčad obolela od te bolesti mogu da pokazuju simptome poput oticanja u stomaku, krvave stolice, usporenog rada srca, poteškoća sa varenjem, apneje i sporosti.

Ako se na vreme ne leči, NEC može kod dece stvoriti rupe i ožiljke u crevima, sepsu, a u ekstremnim slučajevima nastaje smrt.