MASLAČAK RECEPTI

Maslačak recepti – maslačak je osim jarko žutog cveta i odlična aromatična biljka koju treba da uvrstite u svaku salatu i mnoga jela!

Mislili ste da je maslačak čaj jedini preparat od ove čudesne biljke koji može da vam posluži u lekovite svrhe? Kada je u pitanju biljka kao što je maslačak recepti zaista mogu da budu najrazličitiji – a zdravstveni efekat podjednako dobar.

Maslačak recepti - maslačak je nezaobilazan u salati i mnogim jelima!

Slede najbolji maslačak recepti koji mogu da vam posluže u zdravstvene svrhe. Ukoliko vam ne prija ukus čaja od maslačka ili jednostavno želite da eksperimentišete i isprobate nešto novo – na pravom ste mestu. Podsećam vas da je maslačak izuzetan diuretik i da kao takav pomaže u čišćenju i detoksikaciji celokupnog organizma.

Maslačak tinktura (maslačak u rakiji)

Uberite svežu biljku maslačak i dobro je operite (koristite sve delove biljke). Zatim naseckajte biljni materijal, stavite u čistu staklenu teglu i prelijte domaćom, kvalitetnom rakijom. Neka odstoji maksimalno 4 nedelje, te procedite. Na ovaj način se dobija domaća maslačak tinktura.
Ovako pripremljen maslačak u rakiji se uzima 3 puta dnevno po 20 kapi sa malo vode.

Maslačak tinktura je dobra za probleme sa žučnom kesom i reguliše lučenje žuči. Takođe pojačava apetit, poboljšava varenje, olakšava pražnjenje creva i deluje kao diuretik.

Med/sirup od maslačka

Sastojci:

– 4 šolje latica od svežih cvetova maslačka
– 4 šolje vode
– sok od jednog limuna
– ½ štapa vanile
– 2 šolje šećera

Priprema:

Najpre dobro operite cvetove maslačka i koristite samo latice. Pripremite odgovarajuću posudu u koju ćete staviti latice maslačka, vodu i vanilu. Kuvajte ovo, a kada proključa, smanjite temperaturu i neka se krčka još pola sata. Nakon toga sklonite smesu sa šporeta i pustite da odstoji 6 h. Nakon toga procedite čaj koristeći gazu i uklonite čvrstu materiju.

Čaj od maslačka koji ste procedili ponovo stavite da se kuva, na najslabijoj vatri, a sada dodajte sveže isceđen sok od 1 limuna i potrebno je lagano dodavati šećer, uz neprestano mešanje dok se ne rastvori. Kuvajte ovu smesu sve dok ne postignete gustinu sirupa, odnosno meda – za šta vam može trebati i do 4 sata.

Na ovaj način ćete dobiti med ili sirup od maslačka, koji treba da prespete u čiste staklene tegle i koristite prema potrebi. Med od maslačka možete da dodajete, kao bilo koji drugi zaslađivač, u svoj čaj ili mleko. Takođe možete uzimati 1-2 puta dnevno po kašičicu ovog meda pre jela.

Med od maslačka kao lek je veoma značajan za celokupno zdravlje, a naročito za čišćenje i detoksikaciju jetre i krvi. Veoma se koristi i kod respiratornih tegoba.

Maslačak recepti: sok od listova i cvetova ove biljke

Sok od listova maslačka

Da pripremite sok od listova maslačka, najpre naberite šaku listova mladog maslačka i dobro ih operite. Izmiksajte ove listove u sokovniku ili mašini za mlevenje mesa. Budući da listovi maslačka imaju malo opor ukus, u ovaj recept ubacite i nekoliko kriški jabuka ili malo ceđenog limuna.

Sok od listova maslačka, koji je inače blago zelene boje, je izuzetno zdrav i koristi se za detoksikaciju organizma. Takođe pojačava apetti i poboljšava varenje, i uopšteno jača organizam. Uzimajte po 1 kašiku ovog soka pre svakog jela. Ukoliko u recept ubacite i koprivu, dobijate odličan prirodni sok protiv anemije.

Sok od cvetova maslačka

Najpre naberite 3-4 pune šake svežih cvetova maslačka, te ih dobro operite i prelijte sa 2 l ključale vode i prokuvajte još par minuta. Procedite dobijenu tečnost dok je još topla, pa dodajte 1/2 kašičice šećera i sveže isceđen sok od 1 limuna. Sve ovo kuvajte na blagoj temperaturi, dok se šećer ne rastvori.

Maslačak recepti: salata od maslačka

Uberite sveže listove i koren maslačka (pre cvetanja), dobro ih operite i naseckajte, te prelijte sveže isceđenim sokom od 1 limuna. Pustite da odstoji 2-3 sata, a onda prelijte salatu maslinovim uljem i dodajte 1 sitno naseckan čen belog luka. Sve ovo promešajte i uživajte u ukusnoj i zdravoj salati od maslačka! Salata od maslačka se inače koristi za čišćenje krvi i organizma.

Izvor: Prirodanadar.rs