BOLJI ŠEĆER

Stevija je najpoznatija zamena za šećer koju danas koristimo? Da li je stevija zdravija i bolja opcija od uobičajenog šećera?

Stevija zaslađivač potiče od grmolike biljke Stevia rebaudiana, koja je prvobitno poreklom iz Paragvaja i Brazila, ali je sada takođe uzgaja u Japanu i Kini. Stevija se koristi kao ne-hranljivi zaslađivač i biljni dodatak.

Ne-hranljivi zaslađivač je onaj koji sadrži malo ili nimalo kalorija. Stevija se koristi kao zdrava alternativa za šećer u mnogim jelima i pićima.

Da li je stevija zdravija zamena za šećer?

Kada se koristi stevija kao zamena za šećer, treba znati da ovaj prirodni zaslađivač ima ukus od 200 do 300 puta slađi od šećera!

Za steviju se može reći da ima „nula kalorija“, jer su kalorija po obroku veoma niske.

Stevija zaslađivač je pokazao potencijalne zdravstvene koristi kao zdrava alternativa za šećer za osobe sa dijabetesom.

Dva glavna slatka jedinjenja odgovorna za neverovatnu slatkoću stevije, izolovana iz listova biljke stevije, jesu steviozidi i rebaudiozidi.

Kada su u pitanju stevija i eritritol, treba reći da u receptima mnogi ljudi pribegavaju tome da pomešaju stevija prah sa eritritolom (šećerni alkohol) – drugim prirodnim niskokaloričnim zaslađivačem koji je dosta “glomazniji“. Kada se koriste u umerenim količinama, smatra se da stevija i eritritol ne predstavljaju nikakav rizik po zdravlje.

Šta je stevija?

Stevija je intenzivan prirodni zaslađivač.

Stevija, takođe poznata kao Stevia rebaudiana, je vitki grm koji je deo porodice suncokreta (Asteraceae). Postoji 150 vrsta stevije, a sve su u Severnoj i Južnoj Americi.

Kina je trenutno vodeći izvoznik stevija proizvoda. Međutim, stevija se sada proizvodi u mnogim zemljama. Stevija biljka se često može kupiti u rasadnicima za kućni uzgoj.

Kao što smo već rekli, stevija je od 200 do 300 puta slađa od šećera. Ona obično zahteva oko 20% zemljišta i mnogo manje vode da obezbedi istu količinu slatkoće i drugih glavnih zaslađivača.

Stevija zaslađivač sadrži osam glikozida. To su slatke komponente izolovane i prečišćene iz lišća stevija biljke. Ovi glikozidi stevije uključuju:

  • steviozid
  • rebaudiozidi A, C, D, E i F
  • steviolbiozid
  • dulkozid A.

Steviozid i rebaudiozid A su komponente koje su najviše u izobilju u lišću stevije od navedenih.

Oni se izdvajaju kroz proces koji teče od berbe lišća, zatim njihovog sušenja, vađenja vode i prečišćavanje. Sirova stevija, pre nego što se prečisti prerađeni proizvod, često nosi gorak ukus i neprijatan miris dok se ne izbeli i ne obezboji. Potrebno je otprilike 40 koraka za obradu do konačnog stevija ekstrakta.

Stevija lišće sadrži steviozid u opsegu koncentracije do oko 18%.

Stevija zaslađivač, odnosno stevija ekstrakt nam je obično dostupan kao:

  • stevija u prahu
  • tečna stevija
  • stevija tablete.

BioLiver-728x90

Stevija – lekovita dejstva

Kao alternativa saharoze ili šećera, stevija zaslađivač nosi potencijal za značajne zdravstvene prednosti.

Stevija se smatra „nekaloričnom,“ što znači da sadrži manje od pet grama ugljenih hidrata. Ona se može kombinovati sa drugim sastojcima, pa nekoliko kalorija iz tih dodatnih sastojaka mogu biti prisutne, u zavisnosti od proizvoda.

Stevija zaslađivač ne sadrži striktno nula kalorija, ali je znatno manje kalorična od saharoze i ima dovoljno malo kalorija da se klasifikuje kao da ih ne sadrži.

Slatke komponente stevija zaslađivača nastaju prirodno. Niskokaloričnost kvalifikuje steviju da bude zdrava alternativa za kontrolu dijabetesa ili gubitak težine.

Izvor: Prirodanadar.rs