MIROĐIJA

Mirođija je nezaobilazni začin u svim našim jelima, ali ona je sem aromatičnog začina i odlična lekovita biljka koja poboljšava varenje i osvežava dah!

Mirođija

Mirođija osim što je aromatični začin je i lekovito bilje!

Mirođija, Anethum graveolens, je zeljasta biljka iz porodice Štitara (Apiaceae), koja je najčešće gajena zbog svojih listova. Ona je veoma aromatična biljka sa uspravnim razgranatim stabljikama i finim, mekim i  vlaknastim lišćem koje je raspoređeno u otvoreni konus plavo-zelene boje.

Lišče ima ukus sličan kombinaciji anisa, peršuna i celera sa blagim završnim ukusom na limun. Biljka proizvodi žute cvetove u obliku štita, koji mogu biti do 16 cm u prečniku. Mirođija može narasti do 1,5 m u visinu i predstavlja jednogodišnju biljku koja preživljava samo jednu sezonu rasta.

Istorija mirođije

Mirođija je poreklom sa istočnog Mediterana i zapadne Azije. Ona se spominje u pisanoj formi još pre oko 3000 god. gde je pronađena u egipatskim medicinskim tekstovima.

Tokom 1. veka nove ere, u Rimu, mirođija je smatrana simbolom sreće. Stari Egipćani su je koristili za odbranu od veštica i kao afrodizijak, dok je Grcima označavala bogatstvo.

Mnoge kulture su je gajile zbog njenih lekovitih osobina, naročito zbog sposobnosti da smiruje bol u stomaku što se čak spominje i u Bibliji. U srednjem veku, katolički Hrišćani su davali semenke mirođije svojoj deci dok su u crkvi kao sredstvo za suzbijanje apetita. Moderna nauka prepoznaje mirođiju kao osveživač daha i, a veruje se i da stimuliše proizvodnju mleka kod žena koje doje, kao i da ublažava kolike.

Sušeni list mirođije

Sušena mirođija ima svežu, biljnu aromu koja podseća na peršun, komorač i kim. Kada se osuši, mirođija ima manje izražen ukus anisa nego kada je sveža. Osušeni list mirođije je odličan način za dodavenje ukusa salatama, jelima od jaja ili bilo koje vrste živine. Ona zaista dovodi do izražaja plemenit ukus ribe i plodova mora.

To je idealna biljka za pravljenje umaka od mlečnih proizvoda kao što su jogurt i pavlaka. Osušena mirođija je takođe odličan začin za supe, čorbe, salate sa krastavacem i drugim raznim povrćem.

Zamena sveže mirođije osušenom mirođijom ili obrnuto se vrši na lak način. Koristite jednu supenu kašiku sveže mirođije za svaku kafenu kašiku sušene mirođije, odnosno uzmite jednu kafenu kašiku sušene mirođije za svaku supenu kašiku sveže mirođije.

Nutritivne vrednosti mirođije

Zdravstvene prednosti mirođije potiču od njenih organskih jedinjenja, vitamina i minerala. Tu spadaju moćni monoterpeni kao limonen, karvon i anetofuran, kao i flavonoidi vicenin i kempferol. Što se tiče vitamina i minerala, mirođija ima značajnu količinu vitamina A i C, kao i tragove folata, gvožđa i mangana.

Zdravstvene pogodnosti mirođije

Podstiče varenje

Mirođija se koristi u tradicionalnoj medicini za gastrointestinalne bolesti kao što su nadutost, probavne smetnje ili bol u stomaku. Prema studijama, etarska ulja prisutna u njoj stimulišu i aktiviraju sekreciju žuči i digestivnih sokova. Ova ulja takođe promovišu peristaltičko kretanje creva, olakšavajući prohodnost crevnih pokreta i sprečavajući zatvor.

Osvežava dah

Seme i listovi mirođije se mogu koristiti kao izvrstan osveživač usta i daha jer etarska ulja mirođije sadrže germicidna i antibakterijska sredstva. Zbog ovih svojstava mirođija može efikasno dezinfikovati cela usta i pomoći u održavanju dobrog oralnog zdravlja. Njeni antioksidansi takođe smanjuju oštećenja desni i zuba izazvenih slobodnim radikalima.

Pomaže kod depresije

Depresija je veliki problem kod mnogih odraslih ljudi, kao i kod tinejdžera, a mirođija bi se možda mogla koristiti kao prirodni lek za depresiju. Studija objavljena u časopisu „American Journal of Therapeutics” imala je za cilj da istraži antidepresivna i analgetska svojstva vodenog ekstrakta mirođije sa juga Maroka. Ekstrakt biljke je dat subjektima i pokazao je značajan antidepresivni i analgetički efekat u poređenju sa referentnim lekovima.

Izvor: Prirodanadar.rs