BORBA PROTIV KORONE

Velike svetske destilerije, vinarije i pivare u sve većem broju uključuju se u globalni napor borbe protiv virusa korona.

 

Iskoristivši svoje kapacitete za proizvodnju proizvoda na bazi alkohola, mnoge destilerije počele su da proizvode industrijske količine gelova za dezinfekciju ruku, higijenskog sredstva koje je od ogromne važnosti i za medicinsko osoblje i za obične građane.

destilerije

Gel za dezinfekciju, nekada sasvim običan proizvod koji se mogao pronaći u svakoj apoteci, pravi se po preporukama Svetske zdravstvene organizacije, koja navodi da kvalitetan gel mora da sadrži najmanje 60% alkohola. Neki u gelove dodaju aromatične dodatke, a neki ih samo ukrašavaju svojim logom – a u svim slučajevima korist za zajednicu je neprocenjiva.

Jedan od najvećih brendova koji se posvetio pravljenju gelova je Brewdog, nekada pionir kraft pivarstva a danas međunarodni gigant. Koosnivač ove kuće Džejms Vat kaže da kompanija ne prodaje gel, već da ga, kako je rekao, „poklanja onima kojima je potreban“. U Francuskoj, velika kuća Pernod Ricard donirala je 70.000 litara čistog alkohola za proizvodnju gela: ne proizvode ga sami već su taj posao poverili specijalizovanoj kući Laboratoire Cooper. Gel neće biti besplatan, ali će doprineti smanjenju nestašice u Francuskoj, nadaju se u kući Pernod Ricard.

I druge firme u okviru grupacije Pernod Ricard posvetile su se pravljenju gelova, svaka na svoj način: kompanije Pernod Ricard Spain i Irish Distillers obavezale su se da će staviti na raspolaganje vlastima u Španiji i Irskoj resurse ovih kuća, radi proizvodnje gelova: ovo se odnosi i na proizvodne linije, i na materijal i neophodne kadrove. Predstavnici čuvenog brenda Absolut Vodka obećali su švedskim vlastima veliku količinu čistog alkohola za proizvodnju gelova, i napomenuli da deluju u saradnji sa švedskom Agencijom za vanredne situacije i Ministarstvom zdravlja. Ovom naporu pridružili su se i proizvođači viskija koji pripadaju istoj grupaciji, a rade u SAD sa druge strane Atlantika.

U kampanju se uključila i grupa LVMH Moët Hennessy – Louis Vuitton, proizvođač većeg broja luksuznih brendova. Grupa LVMH navela je da je 16. marta počela proizvodnju velikih količina gela za dezinfekciju namenjenog medicinskim radnicima i da će nastaviti to da radi sve dok za time bude bilo potrebe.

Pored privatnih kompanija i akcionarskih društava, gel proizvode i državne destilerije, kao što su Altia iz Finske koja je obećala čak 200.000 boca gela dnevno, i TTL sa Tajvana, državni proizvođač i distributer cigareta i alkohola. Ova je kompanija zapravo otišla najdalje: celokupan pogon destilerije Yilan posvećen je proizvodnji gela, i u njemu je u potpunosti stala proizvodnja žestokih pića.

Na društvenim mrežama stvoren je ambijent u kome postoji očekivanje kupaca da vide logo svog omiljenog brenda na proizvodima humane namene, pa se očekuje da će i druge kompanije poći ovim putem. Iz altruizma, iz želje da se svet što pre vrati u normalu, sa namerom samopromocije – svejedno je, sve dok gel odlazi gde treba i pomaže čovečanstvu da se izbori sa stihijom.

Izvor: Vinoifino.rs