APROPO NIČEGA

U SAD je, nakon protesta, otkazano objavljivanje autobiografije poznatog reditelja Vudija Alena pod naslovom „Apropo ničega“.

 

Autori izdavačke kuće „Rovolt ferlag“ iz Hamburga protestuju zbog objavljivanja nemačkog izdanja kontroverzne biografije „Apropo ničega“ holivudskog režisera Vudija Alena.

apropo ničega

„Knjiga čoveka koji se nikada nije bavio optužbama svoje ćerke ne bi trebalo da nađe svoje mesto u izdavačkoj kući za koju rado i s velikim zalaganjem pišemo“, stoji u protestnom pismu.

Njima, navode autori pisma, nije do generalne zabrane knjige: „Vudi Alen ima dovoljno mogućnosti ta komunikaciju i izražavanje sopstvenog mišljenja i zato nije neophodno da ga izdavačka kuša ’Rovolt ferlag’ još i podržava.“

Njihova kritika odnosi se i na nedovoljnu proveru činjenica navedenih u knjizi, što je već dugo standard u publicistici. Potpisnici pisma smatraju da je to znak nepoštovanja prema žrtvama seksualnog nasilja.

„Objavljivanje više nije izvodljivo“

Kontroverzna autobiografija holivudskog režisera Vudija Alena trebalo je da se pojavi na američkom tržištu 7. aprila ove godine. Od toga, međutim, neće biti ništa. Objavljivanje knjige „Apropo ničega“ (Apropos of Nothing) je otkazano, isto kao i isporuke knjige. Alenova izdavačka kuća „Ašet“ (Hachette) – jedna od najvećih u SAD, koja u svom programu ima zvezde poput Dejvida Fostera Valasa i J.K. Rouling – popustila je pod masovnim, javnim protestima.

Odluka o odbacivanju knjige bila je „teška“, izjavila je portparolka američke izdavačke kuće. „Odnose s našim autorima shvatamo ozbiljno i knjige ne odbacujemo olako. Ali, nakon internih rasprava, zaključili smo da objavljivanje više nije izvodljivo“.

Protest u Njujorku

U Njujorku je 70 zaposlenih nedavno napustilo kancelarije i izašlo na ulicu kako bi ispred svoje izdavačke kuće „Ašet“ protestovali protiv objavljivanja knjige. Oni su optužili svoje šefove u izdavačkoj kući da ignorišu optužbe za seksualne zloupotrebe, koje se stavljaju na teret istaknutom režiseru, a pre svega da se ne obaziru na patnju žrtava.

Na taj način su se pridružili pozivu bivšeg autora ove kuće Ronana Faroua, koji je najavio da u budućnosti, ukoliko dođe do objavljivanja knjige, više neće sarađivati s tom američkom izdavačkom kućom. Ronan Farou je sin Vudija Alena i Mije Farou.

Vudi Alen nikada nije pravno procesuiran. Protiv njega od 1992. godine postoji samo izjava. U sporu oko starateljstva nad njihovo troje dece, Alenova bivša partnerka Mija Farou optužila ga je da je seksualno zlostavljao njihovu usvojenu ćerku Dilan, kada je ona imala sedam godina (ćerka sada ima 34 godine). Vudi Alen te optužbe negira.

Izvor: DW.com