„PARALELNA VIZIJA“

Izložba slika „Paralelna vizija“ Stipe „Steve“ Dumića otvorena je danas u Torontu („The Pilot“, 22 Cumberland St.), a povodom  50 godina umetničkog rada i 25 godina života u tom gradu.

 

Na izložbi „Paralelna vizija“ publika može da vidi slike nastale početkom 70-tih godina prošlog veka, pa do danas. Izložba će trajati do kraja marta.

paralelna vizija

Dumić je slikar, konceptualni umetnik, vazduhoplovni inženjer po struci, rođen u Rimu (Italija), odrastao u Njujorku, školovao se i radio u Beogradu, a već 25 godina živi i radi u Torontu.

Stipe Dumić je u svet umetnosti „uzleteo“ još kao student vazduhoplovstva kada je izlagao u avangardnom Studentskom kulturnom centru (SKC) među prvim konceptualistima, sada već poznatim širom sveta, među kojima je i Marina Abramović. Tako je spojio dve najveće ljubavi – slikarstvo i avione, baš kao i čuveni Antoine de Saint-Exupéry – pisanje i letenje. Stipina apstraktna slika je u velikoj meri inspirisana prirodnim svetom i filtrirana kroz njegov unutrašnji pejzaž.

Nakon učešća na brojnim grupnim izložbama, nekoliko galerija u bivšoj Jugoslaviji ponudile su mu samostalne, pa su slike sa potpisom „Steve“ stigle u privatne kolekcije širom sveta: Njujork, Brisel, Beč, Pariz, Moskvu…

stipe steve

Stipe je jedan od članova osnivača beogradske Grupe 143, osnovane u martu 1975, koja je bila poslednji strogo konceptualno orijentisani umetnički kolektiv u bivšoj Jugoslaviji. Glavna ideja Grupe 143 bila je ponuditi kreativnu platformu mladim umetnicima i istoričarima umetnosti da razviju svoju umetničko-teorijsku kompetenciju.

„Naš unutrašnji svet mašte jednako je postojan kao i spoljašni, možda i više budući da se ne menja i ne umire kao i spoljni. Kako je mašta neodvojivi deo umetničkog dela, ali i tehničke kreativnosti, često sam slikajući u proteklih pet decenija  bežao od realnosti u drugi svet ispunjen lepšim bojama. I kada se tako nađete u svetu koji nije vaš, na nekom neplaniranom mestu, uvek ste u svom domu, makar on bio daleko od vas“ – rekao je Dumić povodom otvaranja izložbe u Torontu.

Pišu: Tonina Dumić i Marina Bulatović

Foto: Privatna arhiva