SVETA TAJNA U DOBA EPIDEMIJE

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve objavilo je saopštenje za javnost oko spornog pitanja na koji način se može obaviti pričešće tokom koronavirusa.

 

Evo šta Sinod SPC kaže za pričešće tokom koronavirusa:

pričešće tokom koronavirusa

U treću nedelju Časnog i Velikog posta (Krstopoklonu) u svim hramovima Srpske Pravoslavne Crkve služena je sveta Liturgija, pri čemu su poštovane sve instrukcije predviđene za zaštitu od virusa kovid-19 (u hramu ne više od pet osoba, vernici ispred i oko hrama sa propisanom udaljenošću jednog od drugog i tako dalje).

Pojavili su se, međutim, nezvani gosti iz poznatih anticrkvenih i antisrpskih krugova, da bi u rezultatu njihovi i njima skloni mediji krenuli u orkestriranu klevetničku hajku protiv Srpske Pravoslavne Crkve.

Dotični građani (ne možemo, nažalost, da kažemo dotična gospoda) optužuju nas, naime, što vernike pričešćujemo iz iste Čaše, na tradicionalni način koji se primenjuje evo već dve hiljade godina. To proglašavaju kršenjem obavezujućih instrukcija državnih vlasti, što je čista laž budući da se država ne bavi niti može da se bavi sadržajem i načinom vršenja svete Liturgije i drugih crkvenih bogosluženja. To je isključivo stvar internog ili autonomnog crkvenog poretka i zakonodavstva, koje država prihvata kao validno, legitimno i legalno u javnopravnoj sferi.

Niko se, uostalom, ne pričešćuje prinudno već dobrovoljno. Nerazumno je i krajnje zlonamerno očekivanje onih koji niti dolaze u crkvu niti se pričešćuju da će sama Crkva uskratiti svojim vernicima ono što je za nju i za njih najvažnije i najsvetije – sveto Pričešće. Pritom ponovo apelujemo na sve naše vernike da dosledno i odgovorno primenjuju sve mere propisane za ovaj teški period, posebno da u svete hramove ulaze radi molitve i blagoslova pojedinačno ili u grupama do pet duša, za vreme bogosluženja u velikim hramovima u više dozvoljenih grupa, ali sa što većim rastojanjem među njima, a i kada prate sveto bogosluženje stojeći napolju, pod otvorenim nebom, da se ne okupljaju u grupe veće od dozvoljenog broja i rastojanja jednih od drugih unutar svake grupe i između raznih grupa.

Iz Kancelarije Svetog Arhijerejskog Sinoda