PUNJENE LIGNJE

Lignje su neizbežan deo svake trpeze koja dolazi s mora, a ako su punjene, onda je njihov ukus još bogatiji i sasvim vredan pažnje. Ovde su lignje napunjene fantastičnom mešavinom povrća, a „plivaju“ u preukusnom umaku od paradajza.

punjene lignje

Sastojci:

800 grama očišćenih lignji
150 grama pirinča
2 glavice crnog luka
300 grama pelata paradajza
2 kašike paradajz pirea
2 decilitra crnog vina
3 čena belog luka
150 grama šampinjona
100 grama brokolija
50 grama crnih maslina
3 decilitra supe od povrća
pola veze peršuna
pola decilitra ulja
mešavina začina
biber

Način pripreme:

Krake lignji i crni luk iseći na kocke, šampinjone na listove, a brokoli iskidati na manje cvetove. Pelat paradajza iseći na krupnije kocke, peršun i beli luk što sitnije iseckati. Pirinač obariti u slanoj vodi, a zatim ga procediti.

Na malo ulja propržiti polovinu luka kako bi porumeneo, a potom dodati krake lignji i kratko propržiti. Zatim dodati šampinjone, brokoli i začine po ukusu, te dinstati uz povremeno dolivanje vode, dok povrće ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri. Pred kraj dinstanja dodati pirinač i polako promešati.

Pripremljenim filom napuniti lignje i zatvoriti ih čačkalicom. Ostatak fila ostaviti sa strane. Posebno na malo ulja propržiti ostatak luka, a potom dodati pelat paradajza i kratko prodinstati. Zatim sipati supu od povrća, vino, dodati paradajz pire, masline i začine po ukusu. Kuvati na umerenoj temperaturi 10 minuta kako bi se dobila ujednačena masa.

Dodati lignje i nastaviti sa kuvanjem dok ne omekšaju. Pred kraj kuvanja dodati ostatak fila, peršun i polako promešati.

Preporuka je da se uz ovo jelo servira zelena salata.

Prijatno!