Podeli dobar sadržaj sa prijateljima:

STAV CRKVE O KORONAVIRUSU

Sinod SPC izdao je saopštenje za javnost oko epidemije i ponašanja vernog naroda u vreme kada svetom vlada smrtonosni koronavirus.

 

U saopštenju, Sinod SPC ističe da poštuje dostignuća medicine, ali svojim vernicima nudi i jedinstveni lek besmrtnosti, sveto Pričešće, kao i blagodat svojih svetih Tajni.

saopštenje oko epidemije

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve budno i brižno prati svakodnevne vesti i izjave odgovornih ličnosti Crkve, države i medicinske struke o sve većem širenju opasne koronovirusne zaraze koja predstavlja opasnost po zdravlje – a u dosta slučajeva i po sâm život – milionâ ljudi.

Svima koji se bore protiv ove pošasti, a u prvom redu lekarima i ostalom medicinskom osoblju, Sveti Sinod izražava najdublju zahvalnost i poštovanje za danonoćne napore u predohrani i suzbijanju epidemije i na njih priziva blagoslov Božji. Istovremeno Sveti Sinod upućuje izraze saučešća porodicama, srodnicima i prijateljima dosadašnjih žrtava virusa koje je zadesio smrtni ishod.

Crkva uvek, služeći Bogu, služi i spasenju i svakom dobru kako svojih vernika tako i svih ostalih ljudi, naših bližnjih, a osobito u ove teške dane.

Poštujući značaj i dostignuća medicine, koje smatra velikim Božjim darom i velikim ljudskim podvigom, ona svojim vernicima nudi i jedinstveni lek besmrtnosti, sveto Pričešće, kao i blagodat svojih svetih Tajni i svog celokupnog blagodatnog dejstva.

Sveti Sinod poziva sve vernike naše Crkve na odgovornost i trezvenost u ovoj situaciji i apeluje na njih da ne prenebregavaju uputstva medicinskih službi i državnih organa i da ne zapostavljaju ili ignorišu propisane preventivne mere – jednom rečju, da ne izlažu opasnosti ni sebe ni druge. Nema mesta, međutim, panici i neproverenim glasinama.

Istovremeno, Sveti Sinod naglašava da je Gospod naša Nada i naš Izbavitelj u svim nevoljama i da zato treba da umnožimo usrdne molitve za obolele, a naročito za lekare i ostalo medicinsko osoblje, koje nesebično čini sve što može, često izlažući i sebe opasnosti, što je takođe oblik bogosluženja i nesebično služenje ljudskom rodu. Na nama kao hrišćanima i ljudskim bićima jeste da činimo sve što do nas stoji, verujući i znajući iz Svetog Pisma da je Bogu sve moguće, pa i prevazilaženje prirodnih zakona i neprirodnih procesa.

Gore imajmo srca! Imajmo poverenja u naše lekare, a pre svega u Gospoda našega, Lekara dušâ i telâ naših!

Saopštenje oko epidemije, Kancelarija Svetog Arhijerejskog Sinoda

Podeli dobar sadržaj sa prijateljima: