BOLEST ZUBA

Pored karijesa, paradontopatija predstavlja jedno od najčešćih zubnih oboljenja koje se javlja kod odraslih. Mogu je izazvati brojni faktori, a ukoliko oštećenje dospe do krajnje faze – dolazi do gubitka zuba.

 

Baš kao sve druge bolesti, i bolesti zuba obično počinju sitnim, gotovo neprimetnim oštećenjima, koja kasnije prerastaju u ozbiljan problem koji može narušiti normalno funkcionisanje celokupnog organizma.

paradontopatija

Kada je u pitanju paradontopatija, lečenje i prevenciju ćemo ostaviti za kraj teksta, kako bismo vas prethodno upoznali sa samim terminom i uzrocima koji dovode do ove bolesti, koja pogađa sve veći broj ljudi širom sveta. 

Šta je paradontopatija?

Paradontopatija ili paradentoza (kako je drugačije nazivaju) predstavlja hroničnu infekciju koja zahvata potporni aparat zuba (desni i zubno tkivo), te dovodi do njihovog ogolićenja.

Ova bolest je jedan od glavnih razloga za gubitak zuba kod starijih osoba.

Uzroci koji dovode do bolesti

Smatra se da je najčešći uzrok paradentoze – dentalni plak, koji se najvećim svojim delom sastoji iz bakterija.

Dentalni plak predstavlja bezbojnu naslagu, koja se nikako ne može ukloniti ispiranjem zuba, a koja se vremenom taloži na njima. Ukoliko se ne vodi dovoljno računa o higijeni, u njemu se skupljaju mineralne soli, te dolazi do stvaranja kamenca koji je glavni uzročnik zapaljenja desni. Upala desni se ispoljava njihovim krvarenjem, otokom i crvenilom.

Pored nepravilne i neredovne higijene, neki od glavnih uzroka za nastanak paradontopatije su i pušenje, upotreba lekova, neke genetske bolesti, zubne anomalije i slično.

Stomatolog koji pregleda zube pacijentu

Koje su faze u nastanku paradentoze i kako je prepoznati?

Paradontopatija u svom nastanku i razvoju prolazi kroz četiri faze, koje ujedno omogućavaju i da se bolest otkrije i leči. Od faze u kojoj se bolest nalazi, zavisiće i metode i mogućnosti lečenja.

  • Prva faza: upala desni. Crvene i meke desni, koje krvare tokom pranja zuba ili pritiska, najčešće su prva faza bolesti. To je osnovni znak da je neophodno da posetite svog stomatologa.
  • Druga faza: pojava paradontnih džepova. U ovoj fazi, simptomi su slični kao i u prvoj, s tim što se pojavljuje i novi osećaj – pečenje desni. Osim toga, dolazi do pojave paradontnih džepova (razaranja u desnima između kosti i zuba, koji su najtipičniji simptom paradentoze).
  • Treća faza: povlačenje desni. Ovaj simptom je vidljiv, pošto se desni skroz povlače otkrivajući zubni koren. Uz to, neretko dolazi i do rasklimavanja zuba. Tako je zub dodatno izložen opasnostima poput infekcija. 
  • Četvrta faza: ispadanje zuba.

Kako se paradontopatija može izlečiti?

Lečenje paradentoze zahteva dugotrajnu terapiju, jer je to bolest koja se stalno vraća, što znači da se mora držati pod stalnom kontrolom. Lečenje će zavisiti od faze u kojoj je bolest otkrivena.

U početnoj fazi, lečenje ove bolesti je najjednostavnije. Terapija se obično sastoji od uklanjanja kamenca i dentalnog plaka, uz pravilno održavanje higijene zuba. 

U fazi stvaranja džepova, oni se mogu obraditi posebnim laserom, kojim će se ujedno i sprečiti njihova dalja pojava.

Kada paradontopatija dospe u svoju treću fazu, jedino rešenje je hirurška intervencija kojom će se vratiti potpora zuba, dok je u poslednjoj fazi lečenje nemoguće, pošto je došlo do ispadanja zuba. Ovo naravno ne znači da ne postoje načini da se sa ovim problemom uspešno izborite, samo je neophodno da to činite u dogovoru sa svojim stomatologom.

Kako da sprečim paradentozu?

Naravno, uvek je bolje sprečiti nego lečiti. Stoga, kako do paradontopatije uopšte ne bi došlo, prevencija je od velikog značaja.

Na prvom mestu, tu je redovna oralna higijena. Svakodnevno pranje zuba je važno, a njih je potrebno četkati sa svih strana, kako bi se postigao potpuni efekat. U konsultaciji sa svojim stomatologom, možete upotrebljavati pastu za zube ili neko slično sredstvo koje ima za cilj da spreči paradentozu.

Drugi vid prevencije je skidanje kamenca. Tako će lekar proceniti i u kakvom stanju su vam zubi, te da li postoji razlog za brigu.

Zdravlje vaših zuba je važno. Paradontopatija je bolest koja se može zaustaviti, ali samo dok je u početnim fazama. Čak i kada se zaustavi, zubi i desni više nikada neće biti vitalni kao ranije. Čim primetite neki od navedenih simptoma, odmah se javite svom stomatologu, jer ćete samo tako moći da rešite problem.

Bez obzira na godine, ukoliko smatrate da spadate u rizičnu grupu, usmerite se na prevenciju. Ona će vam uštedeti mnogo vremena, a vaši zubi će vam sigurno biti zahvalni.