7 čestih grešaka koje pravimo dok peremo zube

Pravilno i redovno pranje zuba sprečava nastanak karijesa i pruža vam lep osmeh. Međutim, mnogi od nas nisu ni svesni da prilikom pranja prave greške koje često imaju suprotan učinak od željenog.

 

  1. Korišćenje pogrešne četkice

Na tržištu postoji veliki broj različitih vrsta četkica za zube – od običnih do onih električnih, s različitim veličinama glave i čvrstoćom niti do raznih dužina drški. Nemojte birati četkicu na osnovu boje i dizajna, već onu koja najbolje odgovara vašim specifičnim dentalnim potrebama. Ako niste sigurni koja je najbolja opcija za vas, posavetujte se sa svojim stomatologom.

  1. Retko menjate četkice

Četkicu bi trebalo menjati na svaka dva do tri meseca . Čak i ako se vlakna na njenoj glavi nisu “rascvetala”, promenite je. S druge strane, ako vam se glava četkice “rascveta” već posle mesec dana, to može biti znak da preagresivno perete zube.

shutterstock_54284527

  1. Ne ispirate četkicu

Nakon pranja zuba, četkicu treba dobro isprati toplom vodom kako bi uklonili sve ostatke zubne paste. Ako je ne isperete dobro na njenoj površini mogu početi da se stvaraju bakterije koje ćete preneti na zube prvi sledeći put kada budete prali zube.

  1. Četkica vam se nikad ne osuši do kraja

Prečesto četkanje ili držanje četkice na vlažnom mestu podstaknuće  stvaranje bakterija na njenoj površini. Kako bi izbegli ovaj problem držite četkicu na suvom mestu, ili kupite još jednu četkicu kako bi naizmenično mogli da perete zube sa suvom glavom četkice.

young woman with big toothbrush and jaws

young woman with big toothbrush and jaws

  1. Prekratko ili preretko pranje

Zube je potrebno prati minimum dva puta dnevno, a obavezno pre spavanja. Međutim, ako uživate u slatkoj hrani i pićima, preporuka je pranje zuba i češće. Nečistoće i plak sa zubi najbolje ćete skinuti ako  zube perete minimum dva do tri minuta.

  1. Prečesto ili prejako pranje zuba

Pranje zuba više od četiri puta dnevno moglo bi iziritirati zube i zubno meso, pa pokušajte suzbiti želju za neprestanim pranjem i četkanjem. Imajte na umu da preagresivno pranje zuba može uništiti gleđ.

  1. Pogrešno perete zube

Stomatolozi savetuju pranje zuba malim i nežnim kružnim pokretima odgovarajuće četkice. Pola četkice treba obuhvatati sam zub, a druga polovina koren zuba i kružnim pokretima četkice, treba preći i unutrašnju i spoljašnju stranu zuba.

shutterstock_284497271

Naravno, pravilno pranje zuba vas ne treba sprečiti da redovno posećujete svog stomatologa. Takođe, ponekad problemi postaju malo delikatniji, pa kod mnogih pacijenata počinje da se  javlja nezadovoljstvo po pitanju estetskog izgleda zuba. Tada je pametno izabrati kvalitetnu stomatološku ordinaciju . Gotovo za svaki problem sa oralnim zdravljem ili estetikom postoji rešenje. Tu su zubni implanti, proteze, krunice,fasete, izbeljivanje zuba kao i slične usluge dostupne u svakom trenutku, pa nežniji pol može odahnuti, ali i jači. Svi volimo besprekoran izgled i zdrav osmeh.