STOMAČNI GRIP

Stomačni grip je danas sve češća pojava. Pročitajte koji su mogući simptomi, šta je uzrok i kako treba pravilno da se leči?

Stomačni grip – kod ovog stanja simptomi zavise od uzroka.

Stomačni grip i simptomi na koje treba da obratite pažnju

Šta je stomačni grip (gastroenteritis)?

Gastroenteritis je nespecifičan pojam za razne upalne probleme u gastrointestinalnom traktu, a najčešći simptomi i znakovi su proliv, mučnina, povraćanje i bolovi u trbuhu. Gastroenteritis se često naziva i „stomačni grip“, međutim nije povezan sa virusom gripa.

Stomačni grip simptomi

Znakovi i simptomi stomačnog gripa mogu varirati zavisno od uzroka.

 • Primarni simptom virusnog gastroenteritisa (stomačni grip) je dijareja (nekrvava).
 • Mučnina, povraćanje i grčevi u trbuhu mogu da prate dijareju.
 • Blaga groznica (temperatura oko 37,7 C), drhtavica, glavobolja i bolovi u mišićima, zajedno sa osećajem umora, mogu se pojaviti kod nekih osoba sa virusnim gastroenteritisom.
 • Povraćanje je povremeno.
 • Simptomi obično traju oko dva do pet dana, a zatim počinju da se povlače – kod virusnog gastroenteritisa.
 • Bakterijski gastroenteritis (stomačni grip) deli mnoge simptome kao virusni stomačni grip, ali kod nekih pojedinaca bakterije mogu izazvati krvavu dijareju (hemoragični gastroenteritis).

Simptomi koji se takođe mogu primetiti kod drugih uzroka stomačnog gripa (lekovi, alergije na hranu, toksini):

 • Bol u stomaku
 • Gubitak težine
 • Bolovi u mišićima
 • Glavobolja
 • Eozinofilija (uglavnom kod alergijskog gastroenteritisa)
 • Gubitak elektrolita

Teški gastroenteritis znači da osoba ima znakove dehidracije; ovo zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Kako se prenosi stomačni grip?

Većina virusnih i bakterijskih uzroka stomačnog gripa može se preneti na druge ljude direktnim i indirektnim kontaktom, obično fekalno-oralnim putem.

Još jedan čest način da se oboli od stomačnog gripa je pijenje ili konzumiranje kontaminirane hrane i tečnosti.

Šta izaziva stomačni grip?

Bakterije i virusi – infektivni uzročnici – su najčešći uzroci gastroenteritisa. Infekcije izazivaju dijareju i druge simptome izazivanjem upale gastrointestinalnog tkiva. Infekcije povećavaju sadržaj tečnosti u crevima i debelom crevu menjajući sposobnost gastrointestinalnog trakta da apsorbuje vodu i povećavajući brzinu tranzita (pokretljivost) creva. To sa druge strane izaziva dijareju. Infektivni agensi mogu direktno ili indirektno oštetiti crevne ćelije izlučenim toksinima.

Kako se leči stomačni grip?

Većina ljudi sa stomačnim gripom ne zahteva formalno lečenje. Ključ brzog i sigurnog oporavka kod kuće je pravilna hidratacija. Ako dođe do dehidracije, pacijenta treba da proceni lekar.

Za smanjenje simptoma gastroenteritisa mogu se propisati i drugi lekovi. Da bi se smanjilo povraćanje, često se koriste lekovi protiv povraćanja. Neki lekari savetuju upotrebu ovih sredstava samo kao supozitorije ili brzo-razlagajuće tablete na jeziku, jer pacijenti mogu povraćati tablete.

Drugi mogu propisati difenoksilat i atropin ili lopermadin da uspore dijareju dok drugi ne – jer lekovi mogu da produže bolest kod nekih pojedinaca. Mnogi lekari ne preporučuju medicinsko lečenje simptoma gastroenteritisa jer svi lekovi imaju neželjene efekte i ako pacijent ostane dobro hidriran, simptomi će ionako ubrzo prestati.

Kako se simptomi gastroenteritisa smanjuju, posebno povraćanje, lekari mogu da preporuče tzv. BRAT dijetu (banane, pirinač, jabuke i tost) dan ili dva pre nego što se vratite na svoju redovnu ishranu. Krompir, čisto meso poput piletine i integralne žitarice mogu pomoći u zameni hranljivih sastojaka i elektrolita izgubljenih prolivom.

Pacijente koji imaju ozbiljnije simptome ili druge simptome pored gastroenteritisa potrebno je proceniti, dijagnostikovati i lečiti od strane lekara. Lečenje će zavisiti od uzroka bolesti. Za neke od ovih bolesti možda se ne preporučuju antibiotici i drugi tretmani, pa je važna tačna dijagnoza bolesti.

Koliko dugo traje stomačni grip?

U zavisnosti od uzroka gastroenteritisa, može se smatrati akutnim ili hroničnim.

 • Akutni gastroenteritis (virusni) traje oko 7 do 14 dana, a zatim se obično samo-izleči.
 • Hronični gastroenteritis (na primer, alergijski gastroenteritis) može trajati mesecima ili duže, ako se ne dijagnostikuje i ne leči na odgovarajući način.

Većina pacijenata koji dobiju gastroenteritis nemaju komplikacija i potpuno će se oporaviti.

Izvor: Prirodanadar.rs