PREVARA PREPRODAVACA – KAKO JE PROČITATI?

Nije redak slučaj da se dogodi prevara preprodavaca polovnjaka kada neko želi da kupi četvorotočkaša od njih. Zbog toga je važno da budete upoznati sa tim njihovim trikovima.

 

S obzirom na veliki napredak tehnologije i menjanje trendova, cene automobila stalno rastu, a istovremeno potencijalnim kupcima polovni postaju sve prihvatljivija opcija. Međutim, u tom slučaju uvek postoji rizik da nastane prevara preprodavaca, koju treba prepoznati.

prevara preprodavaca

Zbog masovnog uvoza automobila iz EU tržište polovnjaka svakodnevno postaje sve veće, ali još uvek postoji veliko nepoverenje prilikom takve kupovine.

Mnogi potencijalni kupci često se nećkaju između kupovine od privatnih osoba ili preprodavaca, ali češće prevladaju preprodavci, jer dobrom pričom ulivaju poverenje.

Međutim, uvek treba biti na oprezu, čast poštenima, ali postoje i „prodajni saloni“ polovnih automobila koji često raspolažu raznim trikovima kojima pridobiju kupca, a kasnije se ispostavi da je to bila prevara. Stoga vam donosimo pet najčešćih prevara na koje možete naići kod nepouzdanih prodavaca polovnih automobila.

1) Predstavljanje automobila kao da nikad nije učestvovao u sudaru

Brojne kupce uvek će najviše privući onaj najsjajniji automobil bez ijedne ogrebotine, ali uvek je bitno dobro obratiti pažnju na boju. Većina automobila koja se vozi po gradu imaće barem nekoliko ogrebotina od parkinga, a upravo oni najuredniji često su naknadno lakirani. Mnogi preprodavci će za svoje automobile tvrditi da nikada nisu bili u nesreći, iako ni sami često nisu sigurni u tu činjenicu, a čak i ako znaju, ne žele to da otkriju.

Svež lak ili novi branici mogu sakrivati brojne mane, a najčešće se radi ili o zamenjenim delovima zbog nesreće ili o sakrivanju postojeće rđe. Svakako je bitno pre kupovine obaviti detaljan pregled kod mehaničara, kako bi se moglo utvrditi da je sve u redu s vozilom.

2) Skidanje kilometraže

Brojka od 200 i više hiljada kilometara trn je u oku mnogim potencijalnim kupcima od čega pri kupovini okreću glavu i traže one s manje kilometara, pa nije ni čudo da se preprodavci često odlučuju na spuštanje kilometraže. Iako je to kažnjivo delo, mnogi će se ipak nositi s tim rizikom.

Najbolji pokazatelj kilometraže je zapravo stanje automobila. Ako automobil ima istrošena sedišta ili izlizan volan i ručicu menjača, vrlo je moguće da je prešao veliki broj kilometara. Dalji pokazatelji mogu biti ako motor nemirno radi ili dimi, ako je motor opran i slično.

3) Garancija na polovni automobil

Mnogi preprodavci uz sam automobil nude i određenu garanciju ili produženu garanciju na neke komponente. Ali postoje slučajevi kada ona nije bila ispoštovana. Često takva garancija ostane na usmenoj predaji, a neki nakon prodaje ne žele više ni da se jave.

Ako preprodavac već nudi određenu garanciju na automobil, uvek se osigurajte da je to pomenuto u ugovoru. Svakako treba obratiti pažnju i na to gde će se dalji servisi izvršavati unutar garancije, jer mnogi neovlašćeni mehaničari mogu da naprave nepotrebnu štetu.

4) Davanje mogućnosti za kredit

Mnogi kupci prilikom kupovine novijih polovnih automobila osloniće se na kredite, a neki od preprodavaca će to probati da iskoriste samo kako bi prodali vozilo.

Advokati u brojnim evropskim zemljama, ali i SAD svedočili su slučajevima kada banka kupcima ne želi da odobri kredit. U tom slučaju, preprodavci nude svoje finansijske savetnike koji će nabaviti kredit po drugačijim uslovima, samo kako bi kupci mogli da ostvare svoju kupovinu.

Upravo se ovde dovodi do kasnije nemogućnosti plaćanja ili raznih problema koji kupcima mogu znatno da otežaju situaciju. Stoga se prilikom sklapanja ugovora oko drugačijeg finansiranja od klasičnog kredita uvek valja posavetovati s finansijskim stručnjacima u koje imate poverenja ili barem s vlastitim advokatom.

5) Redovni servisi

Većina preprodavaca ima vlastite mehaničare koji im doteruju automobile pre prodaje. Takav posao zna da bude površno odrađen kako bi sve izgledalo uredno, a kasnije se mogu stvoriti brojni troškovi popravke.

Poznato je da su se u nekim krajnjim slučajevima znali i lažirati papiri iz servisa u kojima je pisalo da je sve redovno menjano, ali zapravo nije tako bilo.

Stoga je, kao što je već prethodno napomenuto, vrlo bitno odvesti automobil na pregled mehaničaru u koga imate poverenje.

On će tačno moći da proveri koliko je od navedenih stavki napravljeno na automobilu i koliki bi mogli da budu troškovi daljeg održavanja.

Na kraju, kupovina polovnog automobila uvek je lutrija pa je potrebno pomno pogledati šta se nudi na oglasima, uzeti malo vremena i jednostavno biti siguran u ono što se kupuje. U tome uvek mogu pomoći stručnije osobe te čak i ako nešto koštaju ti navedeni pregledi, dugoročno će se oni znatno isplatiti. Saloni polovnih automobila uvek daju malo više sigurnosti, ali uvek je pozitivno i saznati pozadinu njihovog rada, kako se kasnije ne biste opekli.

Izvor: Jutarnji.hr