GORAN MIŠIĆ PRED TEŠKOM ODLUKOM

Zato što ni nakon tri meseca od kako mu je struja isključena zbog zastarelog milionskog duga, Vranjanac Goran Mišić je rešio da proda bubreg kako njegova deca ne bi živela u mraku.

 

Iz Elektrodistribucije kažu da po zakonu dug ne mogu da oproste, a gradska većnica za socijalna pitanja da Grad može jedino da pomogne u vidu jednokratne pomoći kojom Goran Mišić ne bi otplatio ni deo duga za struju.

goran mišić

Prema rečima Mišića, dug za struju datira iz 2005. godine i apsolutno je zastareo, Nije, kaže, napravljen zbog bahatosti, nego nemaštine, a struja mu je, tvrdi, isključena bez sudske odluke, bez njegovog prisustva, nije naišao na razumevanje nadležnih. Prvobitno je iznosio oko 600.000, a kako su godine prolazile i on nije imao načina da plati, dostigao je milion.

Hteo sam da platim kad mi firma isplati ono što duguje. Dug nisam napravio namerno, novac koji smo imali je bio dovoljan da se prehranimo. Supruga nije radila, počela je da radi pre godinu dana. Firma u kojoj sam ja radio je otišla u stečaj, sestra koja živi sa nama je isto ostala bez posla – kaže Mišić.

Revoltiran je i što nije dobio opomenu pred isključenje, a ni kod kuće kada su mu isekli struju. Sa direktorom Elektrodistribucije Goranom Nikolićem je, kaže, razgovarao više puta, nije pristao ni na šta što je predložio.

Tražio sam da uvedem novi strujomer na moje ime, jer se ovaj vodi na dedino, hteo sam da dam celu platu od supruge 30.000 dinara ili da ona podigne kredit, pa da platimo neki deo i smanjimo dug pa da se spoji sa sadašnjom potrošnjom. Nudio sam i da platim poslednju godinu, plus priključak, nudio sam da oko 600.000 koje firma treba da isplati odmah proslede na račun Elektrodistribucije. Ne pristaju ni na šta – priča Mišić.

Nakon toga je odlučio da je jedini način da pomogne svojoj porodici da, kako kaže, proda bubreg nekome kome je neophodan.

Čekaću i, ako se niko ne javi za neki dan, idem u štrajk glađu, ne znam šta drugo. Da uzimam stan pored svoje kuće u kojoj živim 50 godina i plaćam kiriju novcem koji treba mojoj deci, nemam nameru – zaključuje Mišić.

Elektrodistribucija: Dugovanje se mora naplatiti

U vranjskoj Elektrodistribuciji kažu da je postupak takav da se dugovanja ne mogu plaćati na rate i da se dugovi ne mogu oprostiti.

EPS žali zbog teškog materijalnog stanja u kojem se nalazi porodica Mišić, ali u njegovom slučaju mora da poštuje obaveze zakonskih propisa o uslovima snadbevanja električnom energijom i naplati dugovanja. Mišić je, pored nagomilanog duga za električnu energiju, zbog kojeg je tužen, otkriven i u neovlašćenoj potrošnji – kažu iz Elektrodistribucije.

Kako kažu, Mišić od jula 2013. godine nije platio nijedan račun za struju, a da se prema visini računa zimi, koji premašaju 20.000 dinara, vidi da se greje na struju.

Za snabdevanje električnom energijom od jula 2013. do januara 2020. godine Mišić EPS-u duguje 924.818,51 dinar, uključujući iznos za koji je tužen. Pored toga, dug Elektrodistribuciji za električnu energiju isporučenu do juna 2013. godine iznosi 1,67 miliona dinara – kažu iz Elektrodistribucije.

Dodaju da je Elektrodistribucija u više navrata pozivala ekonomski ugrožene građane da se jave i ostvare pravo na određenu količinu besplatne električne energije i da je ranije reprogramom bilo moguće plaćanje na rate, ali ta opcija više ne postoji, a krađa električne energije je krivično delo i EPS je u obavezi da se isto odnosi prema svim kupcima.

Iz Elektrodistribucije nisu odgovorili na pitanje novinarke da li je dug Gorana Mišića zastareo i da li je uopšte dobio opomenu pred isključenje.

Grad nemoćan za toliki iznos

Gradska većnica za socijalna pitanja Danijela Milosavljević rekla je za Južne vesti da Grad nema nikakvih ingerencija nad Elektrodistribucijom kao republičkom institucijom i da kod milionskih iznosa ni Grad, ni Centar za socijalni rad ne mogu da pomognu. Ona kaže da su Mišići bili korisnici socijalne pomoći dok se supruga nije zaposlila i da su koristili i jednokratnu pomoć kada su se obratili.

Zaključuje, da bi Centar mogao da pomogne u vidu jednokratne pomoći da je dug do 50.000 dinara jer je maksimum u visini prosečne zarade u gradu, ali da Mišićima to ne bi puno pomoglo.

Izvor: Južne vesti