ČIŠĆENJE JE RAZLOG

Stručnjaci preporučuju da se sat i nakit koji se nosi na rukama treba skinuti za vreme trajanja pandemije koronavirusa.

 

Studija objavljena 2018. godine, koju je sproveo Univerzitet u Džordžiji među zdravstvenim radnicima, otkrila je da delovi na kojima prstenje dodiruje kožu predstavljaju „zaštićeno područje na kojem se bakterije mogu množiti“.

skinuti sat

Takođe, u ovoj studiji je otkriveno da su ljudi koji nisu nosili prstenje imali bolji efekt pranja ruku s više ubijenih bakterija od onih koji su nosili prstenje.

Dezinfekcija ruku sa sredstvima za dezinfekciju je, takođe, manje efikasna ako se prstenje nosi.

Studija iz 2003. godine pokazala je da su medicinske sestre koje su nosile prstenje i nanosile sredstva za dezinfekciju ruku koristile maramice za dezinfekciju ili prale ruke antimikrobnim sapunom, nakon toga imale više bakterija na rukama od onih koje nisu nosile prstenje, a obavile su iste higijenske postupke.

Prstenje koje se skine s prstiju, a pre nego što se vrati nazad, mora se takođe oprati.

„Ako je prstenje kontaminirano i vi ga vratite na prste nakon pranja ruku, ponovo ste kontaminirali ruke“, navodi Lusi Vilson, profesorka na Odseku za hitne zdravstvene usluge sa Univerziteta Merilend.

Ako ne možete da se odvojite od svog prstenja, istoričarka nakita Elizabet Dojl savetuje da se prstenje opere vrućom vodom i sapunom kako biste ga dezinfikovali bez bojazni od oštećenja, a što bi se moglo dogoditi upotrebom sredstava za dezinfekciju ruku.

Izvor: Index.hr