ZA LEP OSMEH KOD STOMATOLOGA

Stomatolozi su usaglašeni da zdrav i lep osmeh potiče upravo iz njihove ordinacije, tj. sa zubarske stolice. Čak i osobe sa prirodno lepim, zdravim, jakim zubima moraju redovno da posećuju stomatologa. Zubi nisu samo estetsko merilo nečije lepote, kako najčešće u našem narodu važi, već i pola zdravlja.

 

Ipak, poznato je da u praksi stvari drugačije funkcionišu. Svakome laska kada dobije pohvalu da ima lep osmeh i blistave bele zube. Međutim, kontrole koje bi trebalo da redovno prate naš osmeh, svedu se, nažalost, na moranje i to onda kada zub prejako zaboli.

lep osmeh

Zašto izbegavamo posete stomatologu?

Strah od popravke zuba, stavljanje plombe ili vađenje živca iz zuba, čini se samo kao izgovor da posete stomatologu budu retke ili da ih uopšte i ne bude. Međutim, onda kada nužda natera – jak i nepodnošljiv bol, čovek se ozbiljno psihički priprema za odlazak stomatologu. Osećaj da nam nešto bruji u glavi, struže i zuji u ustima, zaista je neprijatan. Takođe, bol koji stomatolog treba da izleči, zahteva ozbiljan napor, predanost i skoncentrisanost pri poslu.

Odmah na početku, sve deluje tako komplikovano i sama pomisao šta vas čeka, odlaže vašu čvrstu volju. No, setite se da ste sami doveli do situacije u kojoj se nalazite, te da je na vama da istu ispravite.

Šta je zub i šta čini njegovu građu?

Pre nego što ustanovimo zašto nastaje bol u zubima, kratko ćemo se osvrnuti na građu zuba, kako bismo lakše shvatili kako dolazi do bola.

Zub se definiše kao kalcifikovani organ, koji je smešten u usnoj duplji, a usađen u alveolarni nastavak gornje i donje vilice. Njegova građa ukazuje da se sastoji od tri sloja: gleđ – ona se nalazi na površini, sjajna je, providna i veoma čvrsta, ali ujedno i krta. Odmah ispod gleđi smeštena je zubna kost ili dentin, koji zauzima najveću površinu zuba. I oblik dentina je sličan obliku zuba. Pošto je dentin pokriven gleđu, od providnosti same gleđi i boje dentina (ona varira: od žućkaste, bele, sivkaste), zavisi i boja naših zuba.

Ispod dentina, u centralnom delu formira se jedna komorica, zvana zubna šupljina i u njoj se nalazi živac zuba. Za strukturu zuba važni su i cement i zubna pulpa. Poznato je da čovek ima oko 20 mlečnih zuba, čija smena sa stalnim kojih ima oko 32, počinje od 5. ili 6. godine života.

Zbog čega nastaje bol u zubima?

Zaključili smo dakle, da je osećaj kada nas zaboli zub neprijatan i nepodnošljiv. Bilo da se radi o bolu koji je kratkotrajan i blag ili jak, tup, pulsirajući i konstantan, zaključak je isti – sa vašim zubom/zubima nešto nije u redu. Brojni su razlozi zbog čega može da zaboli zub.

stomatolog pregled

Karijes (bakterijsko oboljenje zuba) je jedan od tih razloga. Naime, svakodnevno unošenje hrane u kombinaciji sa lošom dentalnom higijenom izaziva ovaj problem. Prepoznajemo ga, pre svega, po karakterističnoj crnoj tačkici, ali i bolu koji je varira.

Ukoliko se karijes već duže vreme ne leči i ne ukolni na vreme, javlja se rizik da bakterije probiju gleđ i dentin i tako dođu do živca zuba. U tom slučaju, javlja se nešto što se zove zapaljenje zubnog živca. Tačan pokazatelj da imamo ovaj problem je kontinuirani bol, otok na licu, glavobolja. Ponekad i nemamo osećaj koji nas zub boli.

Pored ovih uzroka koji dovode do bola zuba, javljaju se i gangrena zuba, koja dovodi ne samo do bola zuba, nego i neprijatnog zadaha; zatim, bol izaziva i upala desnih, gnojni džepići (apsces), oštećene i dotrajale plombe.

Loše navike koje štete zubima

Potoji niz stvari koje svakodnevno radimo, a koje samo štete našim zubima. Nekih možda nismo ni svesni. Ipak, i za one koje znamo da nisu dobre, i dalje nastavljamo da radimo. Sledeće navike nisu nikako dobre za vaše zube:

  1. Neredovno pranje zuba;
  2. Neredovne posete stomatologu;
  3. Konzumiranje cigareta;
  4. Veliki unos slatkiša (čokolade, žvakaće gume, bombone);
  5. Konzumiranje gaziranih sokova i sokova sa veštačkim zaslađivačima;
  6. Konzumiranje izuzetno hladnih ili izuzetno vrelih napitaka;
  7. Preterano pranje i čačkanje zuba;

Vreme je za promene!

U prethodnom pasusu smo naveli koje su to štetne navike kojima gubite lep i zdrav osmeh. Pravo je vreme da posle ovog teksta promenite sve što je štetno i loše za vaše zube.

Dakle, stomatologa posećujte i onda kada ne osećate nikakav bol. Redovno idite na poliranje zuba; kontrolišite plombe koje su rađene pre godinu dana i više; koristite končić za čišćene zuba, kao i sredstvo namenjeno održavanju higijene zuba; zube perite najmanje dva puta dnevno (trljajte ih više od jednog minuta).

Naravno, sve što je gore navedeno kao loše i štetno, potrudite se da promenite.

Ne zaboravite – osmeh je više od estetske lepote! Osmeh je odraz ogovornosti, samopouzdanja, samopoštovanja!