UPOTREBA VLAŽNIH MARAMICA

Većina ljudi danas svakodnevno koristi vlažne antibakterijske maramice, ali mnogi nisu svesni da ih u udređenim situacijama koriste pogrešno.

 

Donosimo vam 10 najčešćih grešaka koje ne bi trebalo da ponavljate kada koristite antibakterijske maramice.

antibakterijske maramice

Koristite ih za više od jedne stvari

Možda vam izgleda kao dobra ideja da uštedite maramice, ali i kao jednostavniji način pa sa jednom ili dve maramice očistite celu kuhinju. Ali, postoji nekoliko razloga zašto to zapravo nije dobra ideja.

Upotrebom jedne maramice možete proširiti klice i bakterije sa jedne povrišine na drugu. Takođe, jedna maramica ne može efikasno da očisti svaku od tih površina.

Ne čitate etiketu

Iako vam se to čini dosadnim, čitanje etiketa može da pomogne da vlažne maramice što bolje iskoristite. Tako možete saznati koliko dugo površina mora ostati mokra posle brisanja kako bi se uništile sve bakterije, a to je otprilike 3 do 4 minuta. Takođe, na etiketi piše i za koju vrstu mikroba su maramice pogodne, tako da nije dobro pretpostavljati da su sve maramice za sve.

Nemojte ih bacati u WC

Na nekim maramicama piše da se mogu bacati u WC šolju, ali iako smo rekli da čitate etiketu, razmisli pre nego što to učinte jer je ipak možda bolje da ih bacite u kantu.

Vlažne maramice su deblje od toalet papira i ne raspadaju se lako, te se mogu zaglaviti u cevima i zapušiti WC.

Čistite ekran mobilnog s njima

Antibakterijske maramice ne bi se trebalo da se koriste baš za sve. Bitno je da čistimo i dezinfikujemo svoje mobilne uređaje, ali s ovakvim maramicama možemo napraviti štetu.

Maramice su sigurne za korišćenje na tastaturama i stražnjim delovima mobilnog, ali ne i na ekranima. Hemikalije koje se nalaze u vlažnim maramicama mogu razgraditi premaz na ekranima.

Nemoj ih koristiti na prljavim površinama

Ako ih upotrebljavate na takvim mestima, prljavštinu možete proširiti i na ostale delove prostorije.

Prljava površina otežava dezinfekciju pa prvo takvu površinu očistite sapunom i vodom, a zatim je prebrišite vlažnom maramicom.

BioCalendula najbolja nevenova krema

Nemojte ih koristiti kada im istekne rok trajanja

Verovatno ste primetili da na svakom pakovanju postoji rok trajanja.

Ako kojim slučajem taj rok na maramicama ne postoji, ne biste smeli da ih koristite dve godine posle kupovine jer mogu izgubiti miris.

Nemojte ih koristiti za dečje igračke ili posude za kućne ljubimce

Dečje vlažne maramice imaju blaže sastojke pa nisu toliko štetne ako ih dete kojim slučajem stavi u usta, za razliku od ovih za površine. Zato izbegavajte da ih koristite za posude za hranu za kućne ljubimce i oko dečjih igračaka.

Pune su hemikalija koje ostanu na površinama preko kojih pređete s njima. Svaki predmet koji može dete ili životinja staviti u usta, treba očistiti nehemijskom mešavinom na vodenoj bazi kako biste bili sigurna.

Pripazite na to gde i kako ćete ih čuvati

Najbitnije je zapravo da pazite kako zatvaraš ambalažu da maramice ne budu izložene vazduhu i samim time da se ne suše. Većina njih sadrži i alkohol koji će ispariti ako ih ne zatvorite kako treba. Osušenu maramicu nemojte koristiti za brisanje po površinama jer od njih nema koristi.

Nemojte ih koristiti na drvenim površinama

Ovaj tip maramica može da ošteti drvene površine jer porozno drvo može da upije tečnost iz maramica i na taj način ga možete uništiti tako što će ostati mrlje. I to je još jedan od razloga zašto bi trebalo da pročitate ono što piše na etiketi. Postoje određene vlažne maramice koje su namenjene isključivo drvenim površinama pa pripaziti na to prilikom kupovine.

Nemojte ih koristiti na vidno prljavim površinama

Ako ih upotrebljavate na takvim mestima, prljavštinu možete proširiti i na ostale delove prostorije. Prljava površina otežava dezinfekciju pa prvo takvu površinu očisti sapunom i vodom ili nekim svojim načinom, a zatim je prebrišite vlažnom maramicom.

Izvor: Kurir stil