ZAŠTITA OD MAJKE

Prisutnost bakterije Prevotella copri u stolici majke povezana je sa smanjenim rizikom od alergije, a njeno dete će na osnovu toga razviti odbranu od alergije na hranu.

 

Australijjski naučnici otkrili su da je bakterija Prevotella copri u majčinim crevima povezana sa smanjenim rizikom od detetovog razvoja alergija na hranu u prvoj godini života.

prevotella copri

Prevotella copri je bakterija koja vlakna iz hrane pretvara u masne kiseline, a povezana je i sa smanjenim alergijskim reakcijama u potomstvu miševa.

Piter Vilermin sa Univerziteta Deakin u Australiji i njegove kolege ispitali su li je ista povezanost pronađena i kod ljudi, za što su prikupili uzorke fekalija od žena u 36. nedelji trudnoće i od novorođenčadi stare jedan mesec, šest meseci i godinu dana.

DNK iz uzorka fekalija 58 novorođenčadi s dijagnostikovanom alergijom na hranu upoređen je s onim od 236 novorođenčadi bez alergije, a otkrili su da je oko 20 odsto beba bez alergija imalo bakteriju Prevotella copri u uzorcima fekalija.

Biogast kapi protiv helikobaktera i gastritisa

Prisutnost ove bakterije u stolici majke takođe su povezali sa smanjenim rizikom od alergije, a samo je jedna majka sa više te bakterije u organizmu rodila dete koje je razvilo alergiju na hranu.

– Prevotella copri bi takođe mogla da štiti od drugih, neprehrambenih alergija – rekao je profesor Vilermin, posebno zato što alergija na hranu u detinjstvu često znači da će dete razviti i druge alergije.

On dodaje i da je P. copri manje zastupljena u zapadnim zemljama, i to zbog niza činilaca: npr. zbog toga što ljudi žive u manjim domaćinstvima gde se manje bakterije uopšte može razviti i zbog veće upotrebe antibiotika na koje je ova bakterija jako osjetljiva.

Izvor: 24sata.hr