PRIRODNI SASTOJAK

Praktičari kineske i ajurvedske medicine tvrde da berberin ima različite načine delovanja u telu i da se može koristiti za lečenje mnogih zdravstvenih tegoba.

 

Berberin je jedinjenje koje se nalazi u različitim lekovitim biljkama. Naučnici su ga detaljno proučavali, jer su mnoga njegova svojstva korisna za zdravlje ljudi. Zapravo, berberin se vekovima koristi u tradicionalnoj kineskoj i ajurvedskoj medicini.

berberin

Berberin se može dobiti iz mnogih izvora lekovitih biljaka, kao što su kanadski ljutić, šipurak, crveno bobičasto voće, korenje i stabljika mahonije i kurkuma.

U Kini je poznat kao antibakterijski lek koji može da olakša dijareju. Međutim, brojna istraživanja takođe sugerišu da se berberin može koristiti za lečenje hroničnih bolesti, kao što su srčana oboljenja, hiperlipidemija, dijabetes tipa 2 i karcinom.

Zdravstvene koristi berberina

Berberin je moćno jedinjenje koje može da utiče na ljudski organizam na molekularnom nivou. Praktičari kineske i ajurvedske medicine veruju da berberin ima različite načine delovanja u telu i da čak može da prouzrokuje promene unutar ćelija. Naučnici takođe priznaju da on ima multiciljne efekte, koji mu omogućavaju da se izbori sa nekoliko bolesti sa minimalnim pratećim nuspojavama.

Postoje brojne zdravstvene koristi povezane sa berberinom, pa ćemo navesti neke.

1) Pomaže u lečenju bakterijskih infekcija

Istraživanja pokazuju da je antimikrobna aktivnost berberina jedinstvena u odnosu na sva druga jedinjenja. U nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu „Nature“, istraživači su otkrili da berberin ne samo što sprečava da bakterija stafilokoka (Staphilococcus aureus) formira biofilm (proces koji uključuje vezanje bakterija na površinu i rast), već je pojačao i baktericidno delovanje antibiotika.

Berberin sam po sebi može da ošteti ćelijske membrane bakterija i spreči ih da proizvode DNK i proteine, što na kraju uzrokuje njihovu smrt.

2) Može da umanji upalu

Upala je odavno povezana sa mnogim hroničnim oboljenjima, kao što su srčane bolesti, dijabetes, gastrointestinalne bolesti i rak. Zbog toga se njeno smanjivanje smatra važnim korakom u prevenciji bolesti.

Prema studijama, berberin ima snažna antioksidativna i protivupalna svojstva, koja mogu da neutralizuju oksidativni stres, tj. neravnotežu između nivoa antioksidanata i štetnih slobodnih radikala, što je okidač svake upale. Ova svojstva omogućavaju berberinu da spreči razvoj bilo kojih zapaljenskih bolesti.

BioLiver kapi za jetru

3) Pomaže u lečenju dijabetesa

Pored smanjenja upale, berberin je poznat i po snižavanju nivoa šećera u krvi. Nedavni pregled objavljen u časopisu „Endocrine Journal“ utvrdio je da je lečenje berberinom tokom 90 dana značajno smanjilo nivo šećera u krvi i glikozilirani hemoglobin kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2.

Druga studija, koja se pojavila u časopisu „Biochemistry and Cell Biology“, izvestila je slične rezultate i primetila da je berberin sigurna alternativa antidijabetičkim lekovima za pacijente sa dijabetičkim komplikacijama kao što su disfunkcija jetre, bolesti bubrega i bolesti srca.

4) Snižava nivo holesterola u krvi

Sposobnost berberina da snižava holesterol u krvi jedno je od njegovih najvažnijih svojstava. Iranski istraživači to su potvrdili u nedavnoj studiji kada su pregledali rezultate predkliničkih ispitivanja koja uključuju berberin. Izvestili su da, osim hipolipidemičnih svojstava, berberin koji je dobijen od šipurka ima i antidijabetičko dejstvo, dejstvo protiv gojaznosti i povećanja krvnog pritiska.

Prema kineskim istraživačima, ovo jedinjenje je u stanju da snizi nivo lošeg (LDL) holesterola povećanjem ekspresije gena LDLR. Ovaj gen je važan za sintezu proteina LDL receptora, koji povećavaju nivo LDL u jetri. Ovo rezultira smanjenjem LDL holesterola u krvi.

5) Može da leči sindrom policističnih jajnika (PCOS)

PCOS je stanje obeleženo visokim nivoom muških hormona kod žena. Opisan kao hormonalna i metabolička neravnoteža, sindrom policističnih jajnika je jedan od uzroka neplodnosti i gojaznosti žena.

Za berberin se veruje da je efikasna za upravljanje ovim stanjem. Procena efekta berberina na pacijentkinje sa otpornošću na insulin pokazala je da je jednako efikasan kao i antidijabetički lek metformin u ublažavanju rezistencije na insulin i poboljšanju metabolizma glikolipida i reproduktivnog endokrinog stanja.

6) Ima antikancerogena svojstva

Prema nedavnom istraživanju, berberin ima antikancerogeni efekat. Istraživači kineske medicine sa Univerziteta Čangčun izvestili su da on može da zaustavi rast nekoliko vrsta raka. U pitanju su kolorektalni karcinom, rak pluća, jajnika, prostate, jetre i grlića materice.

Dakle, berberin je moćno lekovito jedinjenje koje se može koristiti za lečenje različitih zdravstvenih tegoba. OPraktičari kineske i ajurvedske medicine veruju da berberin ima različite načine delovanja u telu i da čak može da prouzrokuje promene unutar ćelija.sim biljnih izvora, ovo jedinjenje se može naći u biljnim dodacima ishrani (suplementima), koji se smatraju bezbednim za konzumiranje.

Međutim, kako biste bili sigurni da berberin ne ometa vaše trenutne lekove i terapije, potražite stručni savet pre nego što počnete da uzimate ovo jedinjenje.