AVANGARDA JEDNOG VREMENA

Pored mode i vina, po kojima je poznata, Francuska je na još jedan način doprinela modernoj evropskoj kulturi. Automobilima!

 

Kada se prisetimo prve Diznijeve ekipe, o kojoj smo čitali u Mikijevom i Politikinom zabavniku, mogli smo da se upoznamo sa izmišljenim gradom Patkovgradom i njegovim znamenitostima i junacima. Neke od tih znamenitosti jesu i izmišljeni crtani automobili, nekada moderni, a danas skupoceni i obožavani oldtajmeri. Upravo su pedesete godine podarile svetu malu automobilsku revoluciju, koja je neizostavno našla svoje mesto i na bioskopskom platnu.

Citroen ajkula

Zahvaljujući vizijama i veštim rukama italijanskog skulptora i industrijskog dizajnera Flaminija Bertonija, u saradnji sa aeronautičkim inženjerom Andreom Lefabrom, stvoren je, po mnogima, najlepši automobil svih vremena – citroen DS, u narodu poznatiji kao Citroen Ajkula. Dolaskom „ajkule“, budućnost je postala realnost.

Citroen ajkula, žaba ili boginja

Sredinom pedesetih godina putevima su dominirali patuljasti kutijasti automobili, veliki spolja, mali iznutra i uglavnom su imali neudobno oslanjanje. Zbog svog specifičnog oblika, Citroen DS izgledao je kao da je iz drugog sveta. Tako je naziv „boginja“ savršeno pristajao ovom, tada neviđeno lepom automobilu. A i njegova pojava na pariskom sajmu je bila senzacionalna poput spuštanja svemirskog broda. Naročito zahvaljujući aerodinamičnim linijama i futurističkom dizajnu. Aerodinamičke osobine koje je „ajkula“ imal automobili su postizali tek dvadesetak godina kasnije. Ipak, zbog svog spljoštenog izgleda,  i same zemlje porekla, „boginja“ je svoju popularnost stekla pod nadimkom „žaba“. Ne pamti se u automobilskoj industriji da je jedan auto imao čak tri nadimka.

Ajkula u SFRJ

Da je „ajkula“ predstavljala pravo remek-delo, dokazuju i izlaganja ovog modela u najcenjenijim muzejima moderne umetnosti u Milanu, Njujorku i ostalim metropolama. Zanimljivo je i da je nešto manje od hiljadu primeraka proizvedeno i u bivšoj Jugoslaviji. U Tomosovoj fabrici u Kopru i to za potrebe medicinske službe u karavan verziji. 

S godinama je predstavljen i karavan, ali i kabriolet koji je svojom posebnošću bio stvoren za muzičke i glumačke zvezde, državnike, princeze, kraljeve,… Svoju popularnost nesumnjivo duguje i dugovečnosti motora. Kao i mnogi kultni modeli, neki sada već oldtajmeri, predstavljeni na čuvenom sajmu automobila u Frankfurtu 1983. (Mercedes 124, Kadet „suza, Golf 2), pravljena je da bude eleganantna i trajna. Današnji vlasnici „ajkulinih“ naslednika na svake dve godine rade veliki servis u ovlašćenom Citroen servisu, dok su gorepomenuti automobili i dalje viđeni na našim putevima. Tržište traži svoje, pa ne bi čudilo ako bismo kroz koju godinu videli neki retro koncept „ajkule“, kao što reno radi već desetak godina sa svojim modelima.

„Ajkula“ je bila prava avangarda svog vremena, a neretko se i danas može naći u oglasima polovnih automobila, a neizostavna je i na skupovima old tajmera.

Sartr, Kami, egzistencijalizam i filmovi „novog talsa“ obeležili su kulturni život Francuske pedesetih godina. Svojim dizajnom i futurističkim dizajnom „ajkula“ se savršeno uklapala u crno-beli kolorit Pariza, kišovite bulevre i filmske ikone, poput Belmonda, Brižit Bardo, Ane Karine, Katrin Denev ili Alena Delona, koji su bili zvezde u ostvarenjima Godara, Trifoa, Melvila, Šabrola, Leluša… Štaviše, pojavljuje se u kadru jednog od najpoznatijih filmova ove škole „Do poslednjeg daha“. U njemu briljira Žan Pol Belmondo, koji je svoj uzor našao u Hemfriju Bogartu. I nesumnjivo poslužio kao inspiracija za lik Dragana Nikolića u filmu „Mlad i zdrav kao ruža“.