OVAKO POJAČAVAMO IRITACIJU

I dok neki dolazak proleća pozdravljaju raširenih ruku, mnogi se upravo tada hvataju za glavu, jer su alergični. Neke greške kod alergije mogu da naprave još veći haos od postojećeg.

 

Proleće je vreme kada se otvara sezona alergija i problemi onih koji pate od te boljke tada uveliko počinju. Kako svake godine ne biste proživljavali isti scenario, važno je znati kako ne napraviti određene greške kod alergije.

greške kod alergije

Neki se raduju proleću, ali je za mnoge ono sinonim za probleme sa alergijom. Polen i spoljašnji alergeni poput prašine vaš život mogu da učine nepodnošljivim ako pravite određene greške koje zapravo niste ni svesni da ih radite.

Iako neki mogu da osećaju lakše ili teže simptome, važno je znati da sebi možete pomoći i kada izbegavate određene greške kod alergije.

1. Ostavljate otvoren prozor

Uvedite pravilo da u sezoni alergija prozor uvek bude zatvoren. Čak i ako niste kod kuće, prozor nemojte ostavljati otvoren jer polenska zrnca mogu da uđu unutra dok vas nema. Pogotovo nemojte da otvarate prozor dok je napolju sunčano i vetrovito, kažu pulmolozi.

2. Uključujete klima uređaj

Iako tokom letnjih dana temperature mogu biti nepodnošljive za sve ljude, osobe koje pate od alergije ili imaju astmu ne bi trebalo da uključuju klima uređaj. Klima je štetna, a pogotovo za astmatičare kada prilikom čišćenja tog uređaja koristimo jaka hemijska sredstva. Ujedno, nagle promene temperature štete tim osobama. Klim uređaji u svakom slučaju nisu najbolje rešenje za osobe s alergijama jer su te osobe inače osetljivije. Kao alternativno rešenje preporučuje se ugradnja filtera za polen u ventilaciju. U automobilu treba uključiti klimu samo ako imamo filtere za polen.

BioHemor Set najbolja terapija za hemoroide biljna terapija za šuljeve

3. Vežbate u pogrešno vreme

Ako volite da vežbate na otvorenom, pazite na doba dana i vremenske uslove. Izbegavajte izlazak iz kuće rano ujutro ili popodne, jer je tada najveća koncentracija polena u vazduhu. Što je toplije i vetrovitije, to je gore. Izađite napolje kasno uveče, jer je tada obično smanjena količina polena.

4. Odlažete upotrebu lekova

Trebalo bi da izbegavate korišćenje lekova sa „zakašnjenjem“, kada već praktično ne možete da dišete. Kada znate da dolazi sezona alergija, pokušajte da se pobrinete za svoje zdravlje na vreme. Prevencija je najbolji lek. Ako pijete tablete za alergiju, počnite da ih koristite već dve nedelje pre nego što se javi polen u vazduhu. Dovoljno je uzeti jednu tabletu dnevno. Efekta mora biti, jer je velika zabluda da se alergija ne može izlečiti. Uz odgovarajuću imunoterapiju alergija se može izlečiti.

5. U kući imate plišane igračke

Plišane igračke jesu slatke i mekane, ali u velikom broju slučajeva samo stoje na policama ili krevetu i skupljaju prašinu koja je najčešći okidač alergija. Ako vaše dete ili bilo ko u domaćinstvu ima plišane životinje, a pri tome i alergiju, najbolje bi bilo da se rešite tih igračaka. Eventualno možete dati detetu da odabere i zadrži jednu do dve igračke koje treba da operete s vremena na vreme.

Izvor: Zadovoljna.hr