GRATINIRANO PILE NA FIORENTINSKI NAČIN

Svečanu trpezu možete ukrasiti po želji, ali naša je preporuka da vam na sredini stola stoji jedan izvrsni specijalitet – gratinirano pile na fiorentinski način. Italijansko jelo kojim ćete biti više nego zadovoljni.

gratinirano pile

Sastojci:

1 pile
1 kilogram spanaća
180 grama putera
300 mililitara mleka
200 mililitara pavlake
2 kuvana jajeta
3 kašike parmezana
muskatni oraščić
2-3 kašike brašna
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Pile sečemo na parčad i kuvamo. Kada se parčići skuvaju, properemo hladnom vodom, odstranimo koske i kožu i sitno sve iseckamo.

U tiganju sa rastopljenim puterom dodamo 2-3 kašike brašna i ulje. Ne prekidajući mešanje, dodamo mleko. Bešamel sos posolimo i kada dobije potrebnu gustinu, sklonimo sa šporeta.

Očišćen i opran spanać iseckamo i pržimo u drugom tiganju sa zagrejanim uljem i puterom. Posolimo i pobiberimo. Dodamo sitno seckani muskatni oraščić. Isprženi spanać, zajedno sa masnoćom u kojoj je spreman, stavimo u nauljenu vatrostalnu činiju. Dodamo iseckano pileće meso, jaja isečena na krugove i bešamel sos. Pospemo dve kašike parmezana. Pečemo 15 minuta na 200 stepeni.

Sečemo na parčad i ređamo na činiju. Pavlakom napunimo špric i ukrasimo parčad pileta, kao i činiju za serviranje. Pospemo parmezanom, posle čega je gratinirano pile spremno za posluženje.

Uz ovo jelo predlažemo da se posluži kvalitetno suvo belo vino.

Prijatno!