KRV U STOLICI ILI URINU

Ukoliko imate krv u stolici i urinu obavezno se posavetujte sa lekarom jer postoje mnogi uzroci poput infekcija, trauma pa čak i tumora.

Krv u stolici i urinu

Krv u stolici i urinu - najćešći uzroci i kako da vam krv nestane

U normalnim okolnostima, u oba ova sistema (urinarni i digestivni) ne bi trebalo da bude krvi, pa čak i prisustvo male količine krvi može ukazivati na nenormalne procese koji se dešavaju.

Ukoliko primetite bilo krv u stolici ili krv u urinu – obavezno se javite lekaru. Ali nemojte odmah da paničite i pomišljate na najgore, jer uzroci za ovu pojavu mogu biti razni, od kojih su mnogi bezazleni i mogu se lečiti.

Infekcija

Hematurija ili krv u urinu može biti izazvana iritacijom usled infekcije mokraćnih puteva. Uz infekciju dolazi do upale i oticanja tkiva, poput uretre, sluznice mokraćne bešike, uretera (cevi koje povezuju bešiku sa bubrezima) i bubrežnih struktura.

Ova jaka upala i oteklina mogu uzrokovati da se krvni sudovi napune krvlju, a zidovi krvnih sudova postanu tanki i lomljivi, da se razgrade i omoguće krvarenje. Iritacija produbljuje ostale simptome i ubrzo postaje začarani ciklus.

Trauma

Trauma ili povreda mogu takođe izazvati hematuriju ili krv u urinu. Saobraćajne nesreće i sportske povrede koje uzrokuju direktne udarce u abdomen i donji deo leđa mogu povrediti bešiku ili bubrege.

U nekim slučajevima, trauma može dovesti do privremenog prisustva krvi usled modrica bubrega ili sluznice bešike nakon navedenih trauma. Stalno krvarenje koje se ne zaustavlja može biti znak nečeg ozbiljnijeg, kao što je laceracija bubrega, jaka bubrežna kontuzija ili probijena bešika.

Hemoroidi

Hemoroidi su male vene koje se nalaze nisko u rektumu, upravo unutar analnog sfinktera. Iz bilo kog razloga, ove vene mogu postati otečene, natopljene krvlju i veoma krhke na pritisak i trenje. U prisustvu hemoroida, pokreti creva koji zahtevaju naprezanje vrše pritisak na ove vene, prouzrokujući da se one oštete i krvare.

Krvarenje može biti isprekidano i obično se zaustavlja pritiskom na njih sa zida rektuma – to jest do sledećeg pražnjenja creva.

Ukoliko primetite svežu krv u stolici, to je najčešće posledica krvarenja hemoroida. Ali svakako, obratite se lekaru radi tačne dijagnoze.

Čir na želucu

Čir na želucu može prouzrokovati ozbiljno oštećenje sluznice želuca. Obično prisutna hlorovodonična kiselina u želucu može jako da iritira ove čireve, izazivajući dodatnu eroziju sluznice. Kada su pogođeni mali krvni sudovi u sluznici želuca, oni počinju da krvare.

Ove krvne ćelije se prenose kroz crevni trakt dok ne napuste telo u izmetu (stolici). Za to vreme nestaje sav sadržaj kiseonika u ćelijama, stvarajući tamnu stolicu „nalik katranu“.

Stoga tamna krv u stolici može da bude posledica krvarenja čira iz želuca.

Hronična bolest

Hronična bolest poput sindroma iritabilnog creva i divertikulitisa može izazvati dugotrajnu iritaciju sluznice debelog creva. S druge strane, ova hronična upala može prouzrokovati eroziju delikatne sluznice creva, uzrokujući minimalno, ali trajno curenje krvi.

Krvarenje iz debelog creva, posebno u njegovoj najudaljenijoj tački, može se pojaviti kao svetlija crvena krv u stolici za razliku od lezija na početku creva, dalje od rektuma, gde će se pojaviti tamnije smeđa boja krvi.

Neoplazme (karcinomi)

Rak mokraćne bešike, rak prostate i bubrežni tumori mogu biti glavni faktori u prisustvu krvi u urinu i stolici. Invazivni tumori menjaju integritet tkiva, čineći ih podložnijim oštećenjima i krvarenjima. Rak debelog creva često se prvi put dijagnostikuje nakon zabrinutosti zbog zatvora/proliva i kada se javi krv u stolici.

Izvor: Prirodanadar.rs