PTIČJI DOKUMENTARCI

U vreme kada su serije po popularnosti nadmašile filmove, i mi smo ih uveli kao posebnu kategoriju našeg ciklusa “Let, let u filmski svet“.

 

Sledi nostalgičan osvrt “Let, let u filmski svet“ kao podsećanje na divne serijale uz koje su mnogi odrastali, a koje će neki tek zavoleti.

let u filmski svet

Dokumentarne serije o pticama


GRADSKE PTICE

Edukativno, duhovito, interesantno i domaće! Ukratko, takav je serijal Gradske ptice koji je režirao Goran Filipaš. 20 polučasovnih epizoda emitovano je tokom 2012. godine na RTS-u, a danas ih možete pogledati i na YouTube-u i preporučujemo da to uradite porodično. Ideju za serijal je pokrenula simpatična anegdota sa svrakama kradljivcima jogurta. U svakoj epizodi predstavljena je po jedna vrsta ptice koja živi u suživotu sa ljudima, i bavi se pitanjima njihovih odnosa, ali i egzistencije ptica u Srbiji. Obavezno nam javite utiske!


OPSTANAK

Vraćamo se u prošlost i podsećamo vas na jednu od najdužih i najpopularnijih dokumentarnih serija o prirodi – “Opstanak“. Generacija koje su stasavale osamdesetih godina prošlog veka, dobro se sećaju uvodne špice i legendarnog prirodnjaka i TV autora Dejvida Belamija. Serija se emitovala punih 40 godina, od 1961. godine prvo u Velikoj Britaniji, a kasnije u celom svetu. Pronašli smo i odabrali za vas sedam polučasovnih emisija o pticama, koje su emitovane na tadašnjoj Radio Televiziji Beograd, a vi ih možete pogledati klikom na ime epizode:

Gavka, Ptica bigamista, Majka koja ne umire, Čvorci, Gnjurci, Krilati fantom, Pelikanov let


David Attenborough – Life of Birds – BBC Earth

Život ptica” iz 1998. godine je deo serijala “Život“, dokumentarnih emisija omiljenog Ser Dejvida Atenboroa. Serijal o pticama čini deset epizoda i pruža pogled na evoluciju, navike ptica i njihove adaptacije potrebne za opstanak. Svaka epizoda je usmerena na različite vrste i bavi se određenom temom, poput leta ili parenja. I svaka je neverovatno zanimljiva i zabavana.


Earthflight

Britanski dokumentarni serijal od šest epizoda koji prikazuje neke od najvećih svetskih prirodnih spektakla iz ptičje perspektive, tj. sa krila ptica. Epizode su: Severna Amerika, Afrika, Evropa, Južna Amerika, Azija i Australija i Visoko letenje. Po načinu kako je snimljen, podseća na film “Winged Migration“, ali budući da je snimljen deset godina kasnije, koristi savremenije tehnološke alate.

Izvor: Pticesrbije.rs