ZAŠTO NEKI TVRDE DA JE MISTER BIN VANZEMALJAC?

Bavarska je oblast bogata znamenitostima. One su kultne, pa donose dosta profita ovoj južnoj pokrajini, što je čini najbogatijom u Nemačkoj i najpoželjnijom regijom za rad u Evropi. Takve dve znamenitosti, koje se na prvi pogled čine kao duet iz snova, jesu fudbalski klub Bajern iz Minhena i BMW, koji dolazi iz istog grada.

 

Međutim, iako su automobilizam započele skupe, retke i običnom čoveku nedostižne mašine, mali, jeftini i pristupačni automobili su ga održali i razvili do neslućenih razmera. Jedan od takvih automobila bio i Mini Moris koji je vozio Mister Bin.

Mister Bin

Još od inovativnog Henrija Forda, klasa jeftinih automobila za najširu publiku je stvorena sa zadatkom da motorizuje svet. Njihova uloga bila je od samih početaka velika. Ali tek su nakon Drugog svetskog rata ovi tipovi automobila postali naročito značajni. Naime, tih godina je svaka nacionalna industrija posedovala bar po jedan „low budget“ model koji je animirao najširi krug kupaca.

Najpoznatiji automobili „nižih srednjih klasa“ postali su popularni Citroenov „Spaček“, Fijatov model „500“, folksvagenova „buba“, dok Engleska nije imala adekvatnog konkurenta. U godinama nakon svetskog sukoba Veliku Britaniju je potresala Suecka kriza, a i nestašica goriva. Suočeni s novonastalom situacijom, proizvođači su se okretali raznim, ponekad smešnim rešenjima. Na primer trotočkašu, kakav smo mogli da vidimo u popularnoj seriji „Mućke“. Ili modelima malih motora i slabije snage. U tom momentu gigantska korporacija BMC (British motor corporation) započela je projekat malog vozila. Vozilo je imalo sve karakteristike većih automobila, ali s mnogo manjom potrošnjom i većom upotrebljivošću. 

Mister Bin i njegov ljubimac Mini Moris

Najpoznatiji predstavnik britanske škole je Mini Moris, danas Mini Kuper. On je svetsku slavu, između ostalog, stekao i zahvaljujući Mister Binu. Rouan Etkinskon već tri decenije zasmejava gledaoce širom sveta u liku Mister Bina po kome je i najpoznatiji. Zanimljivo je da je za vreme snimanja serije ovaj autić dva puta bio uništen. Da se to desilo nakon 2005. godine, popravka bi bila moguća i u BMW servisu, budući da je nemački gigant poslednjih 15 godina u kooperaciji sa britanskim modelom. 

Britanski humor ovde nije došao zahvaljući britkom humoru kakav vidimo u već pomenutim „Mućkama“ ili „Crnoj guji“, gde je opet Etkinson uzeo učešća, već na potpuno drugačiji način: pretežno mimikom glavnog lika. Za razliku od Dilana Doga, čija je adresa Krejven roud 7 stvarna, adresa Mister Bina, Arbur Roud 12 je izmišljena. Mister Bin je u stanju da nas zasmeje tako što najobičniju životnu situaciju pretvara u neverovatnu avanturu. Bilo da ide kod zubara, na bazen ili u kupovinu, uvek pronađe način da onesvesti zubara anestezijom, ostane nag pred kupalištem ili izvuče tiganj iz unutrašnjeg džepa sakoa.

Ostale zanimljivosti u vezi Mister Bina

Za razliku od italijanskog strip-junaka iz pera Ticijana Sklavija, koji u svakoj novoj svesci ima novu devojku, Mister Bin se veom retko, u svega tri epizode, pojavljuje sa svojom  bivškom devojkom Irmom Gob. Mlađoj populaciji sigurno je poznatiji iz istoimene crtane serije koja se kod nas prikazivala na Trećem kanalu. I u crtanoj seriji Rouan Etkinskon pozajmljuje glas svom liku. A tu takođe vidimo i medvedića Tedija koji Binu neretko služi kao četka za krečenje.

Već više od dvadeset godina postoji teorija kako je Mister Bin zapravo – vanzemaljac. On ispada iz svemirskog broda na zemlju. To objašnjava njegovo ponašanje, odnose sa ljudima, uvek istu odeću. Ne zna šta su normalni ljudski odnosi i kako se treba obući. Tako izgleda teorija koju je podržalo nekoliko stotina ljudi na Reditu.