UMANJITI NASTALU ŠTETU

Jedna od najgorih pojava do koje može doći u stanu svakako je poplava u kupatilu. Ali mi imamo par saveta za vas!

 

Nažalost, poplava u kupatilu usled zapušene kanalizacije dešava se mnogo češće nego što mislimo. Najgore je to što u stambenim zgradama za kolektivno stanovanje, ako dođe do poplave može se pokrenuti lančana reakcija i ugroziti više domaćinstava. 

poplava u kupatilu

Isključite dotok vode

Čim primetite izlivanje vode, pre nego počente sa brisanjem ili skupljanjem iste, isklučite njen dotok na glavnom ventilu za vodu. Dobro je znati koji od nekoliko ventila u kupatilu reguliše celokupan dotok vode. Jako je važno povremeno proveravati stanje i pokretljivost ovog ventila jer se dešava da usled samog nekorišćenja, kamenca ili rđe, ovaj ventil ostane zaglavljen u jednoj poziciji. Preventivno, okrenite ovaj ventil povremeno. U oba smera.

Prekinite dotok struje uređajima na struju

Ukoliko imate problema sa zaista velikim izlivanjem kanalizacije, prekinite dotok struje celom domaćinstvu preko sigurnosnog glavnog osigurača. Ukoliko se radi o manjoj poplavi, dovoljno je da kabl veš mašine izvučete iz struje pre nego se prihvatite sakupljanja vode. Takđe, isključite bojler ili bilo koji drugi uređaj koji je povezan na struju. 

Zaštitite svoju imovinu

U zavisnosti od količine vode koja se izliva iz zagušene kanlaizacije preduzmite neophodne korake da zaštitie svoju imovinu. Idealno mesto da premestite sve stvari koje stoje na podu ili blizu poda je kada za kupanje. Zahvaljujući visokim zidovima, ona će ostati zaštićena od vode koja se izliva čak i u slučaju veće poplave. 

Omogućite cirkulisanje vazduha

Zaboravite na tradicionalni strah od promaje, ovo je daleko ozbiljnija situacija. Otvorite prozore i terase, pustite vazduh u svoje kupatilo i kroz stan. Ovo je dobro ne samo zbog vetrenja od neprijatnih mirisa koji će se pojaviti već i zbog sušenja poda i zidova.

Sakupljajte vodu do poslednje kapi

Ukoliko je izlivanje vode pod kontrolom i nema opasnosti po zdravlje, bezbednost i život vas i vaših ukućana, krenite sa sakupljanjem vode. Koristite sva dostupna sredstva, poput zogera, starih peškira i krpa. Ne zaboravite da nakon što sakupite svu vodu dobro operete kupatilo i učinite ga čistim i bezbednim za dalju upotrebu.

Pozovite vodoinstalatera

Čak i ukoliko niste bili izloženi većoj poplavi veoma je važno da nakon izlivanja vode pozovete vodoinstalatera. Samo detalja analiza stručnjaka uz proveru stanja kanalizacionih cevi i instalacija može obezbediti sigurno korišćenje kupatila u budućnosti.