ŽIVOTINJA IZ LABORATORIJE

Nakon kloniranja psa i mačke, u Kini će se pojaviti i klonirani konj već u julu ove godine. Eksperti tvrde da je kloniranje konja veoma zahtevan zadatak.

 

Procedura kloniranja ovako velike i složene životinje je prilično komplikovana, ali u kineskoj biotehnološkoj kompaniji su razradili ceo projekat, a taj klonirani konj biće poklonjen trkačkom klubu.

klonirani konj

Novinar španske redakcije Sputnjika je razgovarao sa predsednikom biotehničke kompanije u Pekingu, koji detaljno objašnjava projekat.

„Konj čiji materijal uzimamo je već prilično star, ima više od 20 godina i to je šampionski konj, učestvovao je na olimpijskim igrama i tokom ’karijere‘ je postigao veoma dobre rezultate“, otkrio je Ma Judong, predsednik kompanije „Sinogene“.

Njegova biotehnička kompanija sa sedištem u Pekingu 2018. klonirala je 20 pasa i jula prošle godine prvi put klonirala mače. Tek nakon svih ovih uspeha, kompanija je počela da razmišlja o kloniranju konja.

Kloniranje konja je veoma zahtevan zadatak

– Konj je životinja sa jako dobrim osobinamai njegova komercijalna vrednost je prilično visoka. Takođe uzimamo u obzir potrebe kupaca prilikom izbora životinja za kloniranje – rekao je Ma.

Konj je prilično velika životinja u poređenju s mačkom ili psom, a tehnologija njegovog kloniranja je nesumnjivo složena.

– Specifičnosti reproduktivne funkcije konja su takve da se može oždrebiti jedan ždrebac. Jajnik se oplođuje za vreme ovulacije. Pored toga, kobila ima prilično dugu trudnoću, više od 11 meseci, oko 330 dana. Ove karakteristike su jasno ukazale da proces kloniranja neće biti veoma brz – nastavio je stručnjak.

Pored toga, sa tehnološkog stanovišta, u slučaju kloniranja mačaka ili pasa, jajnik trudne majke može se transplantirati gotovo odmah. U slučaju konja, embrion mora sazreti do određenog nivoa u epruveti, pre nego što se presadi, tako da zahtevi za uzgoj ploda u epruveti nisu mali.

Životni vek kloniranih životinja isti kao i kod „prirodnih“

Što se tiče životnog veka i zdravlja, klonirane životinje ne pokazuju razlike u poređenju sa životinjama prirodnog porekla. Samim tim, životni vek kloniranih konja gotovo je isti kao i kod običnih konja, oko 20 godina.

Pošto je klonirani konj imao značajne uspehe u sportu, nakon rođenja svog klona „Sinogene“ ga želi pokloniti sportskom klubu, gde će imati potrebnu obuku za učešće na trkama.

Izvor: Sputnjik