Podeli dobar sadržaj sa prijateljima:

POVIŠEN CRP

Rezultati krvne slike mogu da pokažu povišen CRP u krvi (ili C-reaktivni protein). Ovaj specifični protein može čak da predvidi rizik od srčanog udara!

Povišen CRP u krvi ukazuje na upalu.

Povišen CRP u krvi - kako dolazi do toga i kako utiče na organizam?

Upala je normalan odgovor imunološkog sistema koji funkcioniše kako bi zaštitio telo od infekcije i bolesti. Za vreme upale bela krvna zrnca i druge telesne hemikalije pokušavaju da uklone sve potencijalno štetne materije iz tela. Iako je upala deo procesa zarastanja rana i infekcija, upala takođe može ukazivati na neki osnovni zdarvstveni poremećaj.

Šta je C-reaktivni protein?

C-reaktivni protein ili CRP klasifikuje se kao reaktant akutne faze, što znači da se povećava ili smanjuje ubrzo nakon upale ili povrede tkiva. CRP se stvara u jetri i izlučuje u krvotok tokom nekoliko sati nakon upale. Nivo CRP-a u krvi može se testirati analizom krvi. Povišen CRP u krvi ukazuje na prisutnost upale.

CRP normalne vrednosti

Normalni CRP je obično između 1,0 i 3,0 mg/dl. Ako nivo CRP-a u krvi prelazi 3,0 mg/dl, to se onda klasifikuje kao povišen CRP u krvi. Nivo CRP-a od 10,0 mg/dl ili viši ukazuje na jaku i ozbiljnu upalu i treba se smatrati ozbiljnim razlogom za zabrinutost.

Ako je nivo vašeg CRP-a visok, potrebno je dodatno laboratorijsko testiranje da biste utvrdili uzrok.

Povišen CRP u krvi – koji su uzroci?

Nivoi CRP-a se povećavaju kada postoji neki stepen upale u telu. Pozitivni rezultati CRP-a mogu ukazivati na rak, infekciju, upalne bolesti creva, upalne bolesti karlice, lupus, reumatoidni artritis, tuberkulozu, bolest vezivnog tkiva i upalu pluća. Nivo CRP-a takođe raste odmah nakon srčanog udara. Zbog toga se CRP testiranje često radi u svrhu dijagnostikovanja blagih srčanih udara.

Oralni kontraceptivi i zamenska hormonska terapija takođe mogu uzrokovati visok CRP u krvi, pa ako uzimate ove lekove, obavezno obavestite svog lekara.

Povišen CRP u krvi može ukazivati na hroničnu upalu krvnih sudova. U ovom slučaju, povećani CRP je povezan sa povećanim rizikom od srčanog udara ili srčanih bolesti.

U jednoj studiji o zdravlju žena na Harvardu, žene sa visokim nivoom CRP-a imale su 4 puta veću verovatnoću da će umreti od koronarne bolesti ili oboleti od srčanog udara ili moždanog udara u odnosu na žene sa nižim nivoom CRP-a.

BioCapillary oglas 900 px

Kako smanjiti povišen CRP u krvi?

Prava hrana pomaže u snižavanju CRP-a i može smanjiti pretnju vašem srcu od visokog nivoa CRP-a. Tamno zeleno lisnato povrće (poput spanaća, kelja i raštana) bori se protiv upale, kao i sve vrste bobica, trešnje, šljive, luk, kurkuma, crveno grožđe i zeleni čaj.

Losos, sardine, skuše, banane, maslinovo ulje i laneno ulje takođe deluju na smanjenje povišenog CRP-a u krvi.

Biljna hrana koja se fokusira na hranu poput integralnih žitarica, voća i povrća, orašastih plodova, mahunarki i ulja može biti posebno korisna. Da biste smanjili visok CRP u krvi, takođe bi trebalo da izbegnete šećer, gazirane sokove, visoko-fruktozne sokove, testenine, beli hleb i druge rafinisane žitarice.

Studija o ishrani, metabolizmu i kardiovaskularnim bolestima govori o tome kako je gubitak kilograma takođe ključan za snižavanje nivoa CRP-a, jer prekomerna težina dovodi do upale u celom telu.

Sada se zna da je gojaznost povezana sa povećanom upalom u telu. Ako nemate drugi uzrok upale, a zaista ste gojazni iako vežbate, trebalo bi da smršate. Čak i ako vam holesterol nije previsok, gojaznost je pro-upalno stanje.

Ostali važni životni koraci da se smanji visok CRP u krvi uključuju brigu o bolesti desni i odustajanje od pušenja.

Izvor: Prirodanadar.rs

Podeli dobar sadržaj sa prijateljima: