ZAPEČENE MAKARONE SA MESOM

Za doručak je nekad teško izmisliti nešto novo i dotad neprobano, pa su ove zapečene makarone možda nešto što do sada niste imali priliku da spremite.

zapečene makarone

Sastojci:

400 grama makarona
500 grama mešanog mlevenog mesa
1 veća glavica crnog luka
400 grama pelata paradajza
125 grama putera
3 jajeta
200 grama kačkavalja
4 kašike brašna
6 decilitra mleka
muskatni oraščić
4 kašike ulja
mešavina začina
so

Način pripreme:

Makarone obariti u slanoj vodi, a potom ih ocediti od suvišne tečnosti i ostaviti da se ohlade. Pelat paradajza iseći na kocke, kačkavalj izrendati na krupno rende, a luk što sitnije iseckati.

Na malo ulja propržiti luk kako bi porumeneo, pa dodati mleveno meso i povremeno dolivati vodu da bi meso bilo mekano. Pred kraj dinstanja dodati pelat paradajza i mešavinu začina. Jelo je gotovo kada meso potpuno omekša, a suvišna tečnost ispari.

U dubljoj šerpi otopiti puter, te dodati brašno i kratko propržiti. Zatim postepeno sipati mleko i mešati sve vreme kako bi se dobila željena gustina.

Pripremljen sos ostaviti da se ohladi, a zatim dodati umućena jaja, polovinu rendanog kačkavalja, mešavinu začina i muskatni oraščić prema ukusu.

Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju sipati polovinu makarona, posuti ostatkom kačkavalja, te naneti mesni fil. Zatim prekriti ostatkom makarona i preliti pripremljenim sosom. Jelo peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.

Uz ovo jelo preporučujemo da poslužite neki voćni sok.

Prijatno!