POKLON JUGOSLOVENSKE KINOTEKE

Film „Sa verom u Boga“ prikazuje tragičnu sudbinu jedne srpske seoske porodice u Prvom svetskom ratu, za vreme austrijske okupacije.

 

Jugoslovenska kinoteka na svoj Jutjub kanalu, nakon dokumentarca “Beograd, prestonica Kraljevine Jugoslavije” Vojina Ðorđevića, postavila je i igrani nemi film “Sa verom u Boga” (1932) u režiji Mihajla Al. Popovića.

sa verom u boga

Svi zainteresovani, kako poručuju iz Kinoteke, mogu besplatno da vide digitalno restaurisanu verziju dela koje se smatra najboljim jugoslovenskim igranim filmom u međuratnom periodu, a predstavlja “najiskreniju apologiju stradanja i spasenja srpskog naroda u Prvom svetskom ratu”.

Film prikazuje tragičnu sudbinu jedne srpske seoske porodice u Prvom svetskom ratu, za vreme austrijske okupacije.

U vreme premijere novine su pisale da je “Sa verom u Boga” prvi veliki jugoslovenski film iz doba naših najtežih i najsvetlijih dana, o stradanju Srbije i stvaranju Jugoslavije, a pored sjajnih slika sa sela, odlično su prikazane borbe naše vojske.

U produkciji preduzeća M.A.P. Popović je bio i direktor fotografije, dok je snimatelj bio Milivoje Radović. Uloge su igrali Ljubiša Jungović Kosmajac, Desa Janojlić, Jelisaveta Dimitrijević, Mita Nikolić, Biserka Milovanović, Gojko Božović i drugi.

Reditelj Mihajlo Al. Popović (1908-1990), jedan od pionira filma na ovim prostorima, napisao je scenario inspirisan pričom Branislava Nušića “Pusta kuća”.

U snimanju su učestvovali članovi Jugoslovenskog filmskog kluba i žitelji sela Kumodraž.

Danas dostupna verzija traje 42 minuta.

Na osnovu sačuvanih materijala film su 1988. godine rekonstruisali autor Popović i dr Marko Babac, uz pomoć Varteksa Baronijana, Svetislava Ristića i stručnjaka Kinoteke.

Restaurisana verzija je s velikim uspehom prikazana na festivalu nemog filma u Pordenoneu u Italiji.

Pogledajte ovaj film na linku ispod.