ŠARGAREPA ZA ZDRAVLJE

Sirova, slatka, puna antioksidanasa, vitamina i dijatetskih vlakana šargarepa kao lek je odlično povrće koje ima jako malo kalorija i masti.

Šargarepa kao lek je izuzetno bogat izvor karotena i vitamina A. 100 g sveže šargarepe sadrži 8.285 µg beta-karotena i 16.706 IU vitamina A. Studije su otkrile da flavonoidna jedinjenja u šargarepi mogu ponuditi zaštitu od raka kože, raka pluća i usne duplje.

Šargarepa kao lek - niskokalorično povrće koje je odlično za zdravlje

U organizmu čoveka, karoten se pretvara u vitamin-A u ćelijama jetre. Beta-karoten je važan tip karotena prisutan u ovom korenastom povrću. Beta-karoten je jedan od moćnih prirodnih antioksidanata koji štiti ljudski organizam od štetnih slobodnih radikala.

Takođe obavlja sve funkcije vitamina-A, kao što je održavanje dobrog zdravlja očiju, reprodukcije (produkcija sperme), održavanje integriteta epitela, rast i razvoj.

Šargarepa kao lek je bogata poliacetilen antioksidantom, pod nazivom falkarinol. Istraživanje na laboratorijskim životinjama je utvrdilo da falkarinol u šargarepi može pomoći u borbi protiv raka, uništavanjem pre-kancerogenih ćelija u tumorima.

Svež koren šargarepe je dobar izvor i vitamina C; obezbeđuje oko 9% preporučenog dnevnog unosa. Vitamin-C je antioksidans rastvorljiv u vodi i pomaže telu da održi zdravo vezivno tkivo, zube i desni. Njegovo antioksidativno svojstvo pomaže ljudskom telu u zaštiti od bolesti i raka.

Takođe, šargarepa je izuzetno bogata mnogim vitaminima B-kompleksa kao što su folna kiselina, vitamin B-6 (piridoksin), tiamin, pantotenska kiselina itd. – koji deluje kao kofaktori u enzimima tokom metabolizma u telu.

Šargarepa sadrži i zdrav nivo minerala kao što su bakar, kalcijum, kalijum, mangan i fosfor.

Kalijum je važna komponenta ćelija i telesnih tečnosti koja pomaže kontrolu srca i krvnog pritiska suprotstavljajući se efektima natrijuma. Ljudsko telo koristi mangan kao ko-faktor za antioksidantni enzim, superoksid dismutazu.

Šargarepa kao lek ima sledeća dejstva:

– smanjuje nivo holesterola,
– smanjuje rizik od srčanog udara,
– sprečava određene vrste raka,
– poboljšava vid,
– smanjuje znake preranog starenja,
– poboljšava kvalitet kože,
– jača imuni sistem,
– poboljšava varenje,
– štiti zdravlje kardiovaskularnog sistema,
– vrši detoksikaciju tela,
– jača oralno zdravlje na različite načine.

Šargarepa kao lek takođe obezbeđuje dobar priliv vitamina i minerala.

Sirova šargarepa kao lek u svakodnevnoj ishrani

Budući da šargarepa kuvanjem povećava svoj glikemijski indeks i broj kalorija, zdravije je jesti sirovu šargarepu. Sirova šargarepa se može koristiti u salatama od povrća i voća ili se jednostavno grickati sama po sebi za užinu.

Njene kriške se lepo uklapaju sa ostalim korenastim povrćem kao što su rotkvice, cvekla, keleraba, repa ili sa zelenišem i paradajzom u mešanim salatama.

Napomena:

Bebe i trudnice nikako ne smeju da jedu sirovu šargarepu, pre svega zbog opasnosti od kontaminacije bakterijama!

Šargarepa salata

Sastojci:

– 1 crvena jabuka
– 1 praziluk
– 1 veća šargarepa
– sveži peršun
– maslinovo ulje
– sok od limuna
– jabukovo sirće
– so i biber

Priprema:

Očišćen praziluk isecite na tanke kolutove, očišćenu šargarepu izrendajte, a dobro opranu jabuku isecite na vrlo tanke kriške.

Prelijte ovu mešavinu sa par kašika limunovog soka, pa rukama izmešajte i prebacite u činiju za salatu, te dodajte 3-4 kašike maslinovog ulja, 1 kašiku sirćeta, malo seckanog peršuna, so i biber i na kraju izmešajte.

Izvor: Prirodanadar.rs