RECEPTI SA SPANAĆEM

Spanać je povrće koje se jako lako sprema, bilo da ga koristite u sirovom ili kuvanom obliku. Ovo su spanać recepti koje ćete obožavati!

Spanać recepti:

Spanać recepti koji su laki za spremanje i veoma zdravi!

U sirovom obliku obično ulazi u sastav raznih salata. Spаnаć se kuvа brzo, svega 5 minuta u ključaloj vodi i to je veoma olakšavajuća prednost u njegovoj prirpemi.

Odvojte listove spanaća od stаbljike.

Pre upotrebe, temeljno operite listove spanaća. Dodаjte so i sok od limunа neposredno pre jela spanaća, u cilju sprečavanaj gubitka boje tokom kuvаnjа.

Spanać je najbolje kuvati na pari ili ga dinstati u malo maslinovog ulja, bez dodavanja vode ili samo kratko blanširati. Spanać je dovoljno popariti kipućom vodom, a nakon blanširanja, listove treba odmah preliti hladnom vodom, u cilju održanja tamno-zelene boje i smanjenje količine nitrata.

Mlade, sirove i sveže listove spanaća možete da koristite za pripremu salate. Odstranite drške do lista, budući da sadrže oksalnu kiselinu.

Spanać bi najbolje bilo jesti u svežem i sirovom obliku. Može se začiniti sa hladno ceđenim maslinovim uljem, mlekom i sokom od limuna; ali i sa jogurtom, kiselim mlekom ili sirom.

Preostalu količinu kuvanog spanaća treba odbaciti, jer se nitrati pretvaraju u otrovne nitrite fermentacijom u frižideru. Takođe, vodu u kojoj ste kuvali spanać prospite.

Slede najbolji spanać recepti:

Spanać sa jajima

Sastojci:

– 300 g svežeg spanaća
– 1 čen belog luka
– 300 ml mleka
– 2 kašike brašna
– 3 kašike ulja
– so
– šećer
– 4 pečena jaja

Priprema:

Dobro očišćen i opran spanać blanširajte 5 minuta u ključaloj vodi, pa ocedite vodu i prospite je. Iseckajte kuvan spanać što sitnije, kao i beli luk. Zagrejte ulje utiganju, pa dodajte spanać i beli luk, propržite oko pola minuta, pa nalijte sa hladnim mlekom i mešajte dok se sos ne zgusne. Začinite po ukusu. Zatim ispecite jaja i poslužite spanać sa jajima.

Spanać sa pavlakom

Sastojci:

– 500 g spanaća
– 2 čena belog luka
– so
– 2 dl kisele pavlake

Priprema:

Staviti 1 l vode da ključa, pa ubacite svež spanać i kratko ga obarite. Nakon pola minuta ga izvadite iz vrele vode i ubacite u posudu sa hladnom vodom, te ocedite spanać i isckajte ga na sitno. Iseckajte i beli luk.
Kratko propržite spanać i beli luk na 2 kašike ulja, pa dodajte kiselu pavlaku i malo soli, te kratko prokuvajte. Usitnite štapnim mikserom. Spanać sa kiselom pavlakom može da se služi uz pečeno ili kuvano meso ili uz pečena jaja.

Spanać pire

Sastojci:

– 500 g spanaća
– 2-3 čena belog luka
– 2-3 kašika brašna
– 1 šolja mleka
– so
– biber
– suvi biljni začin
– 1 kašika maslaca ili margarina

Priprema:

Temeljno očistite, operite i na kraju iseckajte spanać. Blanširajte ga u vodi 5 minuta, pa procedite. Otopite maslac ili margarin i dodajte oceđen spanać, pa brašno i sve promešajte. Dodajte so, biber i suvi biljni začin. Sipajte mleko i kuvajte svega par minuta da se smesa zgusne. Sitno iseckajte beli luk i dodajte ga u spanać. Spanać pire je odličan prilog uz meso ili ribu.

Spanać i pirinač

Sastojci:

– 500 g spanaća
– 1 mladi beli luk
– 200 g pirinča
– 1 kockica za supu
– so
– biber

Priprema:

Stavite 2 l vode da ključa, pa dodajte spanać i kuvajte ga oko 1-2 minuta. Vreo spanać izvadite iz vode i prebacite u posudu sa hladnom vodom uz pomoć rešetkaste kašike.

Prethodne večeri natopljen pirinač (minimum 8 sati), ocedite, properite i nalijte sa 2.5 puta većom količinom sveže vode, dodajte kockicu za supu i kuvajte 5 minuta na tihoj vatri, pa isključite ringlu i poklopite šerpu sa pirinčem. Pustite da pirinač nabubri na toploj ringli.

Kratko propržite sitno seckan beli luk na malo ulja, pa mu dodajte oceđen i sitno iseckan spanać. Spojite sa skuvanim pirinčem. Spanać sa pirinčem može da se jede samostalno ili kao prilog uz jela od mesa.

Spanać čorba

Sastojci:

– 300 g spanaća
– 4 jajeta
– 1 kašika brašna
– 1 kašičica aleve paprika
– 1 ovčje kiselo mleko
– so, ulje

Priprema:

Temeljno opran spanać iseckajte i propržite na malo ulja, pa nalijte vodom i kuvajte 15 min od trenutka kada proključa. Zatim dodajte kašiku ulja pomešanu sa brašnom i alevom paprikom, pa dodajte i so po ukusu.

U ključalu čorbu od spanaćana kraju spustite razbijena (neulupana) jaja da se skuvaju. Spanać čorba se jede sa kiselim mlekom ili jogurtom.

Nadamo se da su vam ovi spanać recepti dovoljno inspirativni (i ukusni) da obogatite svoj svakodnevni jelovnik!

Izvor: Prirodanadar.rs