ANALIZA NEMAČKOG LISTA

„Menadžment korona-krize, gde predsednik nastupa kao da je Srbija u ratu, u drugi plan gura teške probleme u zemlji“, piše nemački nedeljnik „Špigl“ u tekstu o Vučiću i stanju u Srbiji tokom pandemije.

 

Mnoge zemlje u centralnoj Evropi i na Balkanu tokom pandmeije žestoko ograničavaju slobode građana, piše nedeljnik Špigl na svom portalu. O Vučiću Špigl kaže da u tome ide najdalje, a njegovi kritičari govore o kršenju Ustava i diktaturi.

špigl o vučiću

U tekstu se navodi da je korona-virus najpre zabavljao Vučića, te da se na konferenciji za novinare krajem februara „od srca smejao“ kada je jedan lekar – misli se na pulomologa Branimira Nestorovića – virus nazvao „najsmešnijim u istoriji“.

Špigl piše da je onda usledio zaokret, da je uvedeno vanredno stanje „mimo parlamenta“ i „žestoka ograničenja osnovnih prava“, i to iako je Srbija „trenutno relativno slabo pogođena korona-krizom“.

„Vanredno stanje u Srbiji zapravo može da uvede samo parlament. Ali postoji rupa u Ustavu koja to dozvoljava i predsedniku, ukoliko je parlament sprečen. Vučić se bio pozvao na važeću zabranu okupljanja više od 50 osoba kada je proglasio vanredno stanje“, piše Špigl.

„Ovo nije prvi put da se predsednik stavlja iznad Ustava. Tako je recimo Vučić i šef svoje Srpske napredne stranke, iako mu Ustav ne dopušta drugu javnu funkciju pored predsedničke“, piše dalje.

Kao primere da srpsko rukovodstvo „nema skrupula“, Špigl navodi potpunu zabranu kretanja za penzionere, hapšenje novinarke Ane Lalić i zatvorske kazne za ljude koji krše mere karantina. „Stotine ljudi su navodno u istražnom pritvoru. Sa druge strane, predstavnici Vlade i aktivisti Vučićeve partije više puta su kršili pravila karantina bez posledica.“

„Vučić, koji je devedesetih pod diktatorom Slobodanom Miloševićem bio ministar informisanja i ultranacionalistički ratni huškač, sada se na televiziji, katkad i više puta dnevno, predstavlja kao vođa i spasitelj Srbije. Njegovi nastupi nose teško opisivu melodramu“, ocenjuje Špigl.

U tekstu se dodaje da Vučiću dodatna moć koju je stekao vanrednim stanjem nije ni potrebna jer ionako bez ograničenja vlada godinama. „Izbori najpre planirani za 26. april su odloženi zbog krize, ali bi ih njegova partija svakako ubedljivo dobila, između ostalog, jer opozicione partije uglavnom najavljuju bojkot. Doduše, u zemlji raste nezadovoljstvo zbog političke korupcije i nedostatka socijalne i ekonomske perspektive za veliku većinu ljudi. Menadžment korona-krize, gde Vučić nastupa kao da je Srbija u ratu, u drugi plan gura teške probleme u zemlji“, piše list.

Protesti sa balkona i prozora

Austrijski list Kurir piše da u Srbiji „raste nezadovoljstvo zbog strogih mera koje je Vlada donela u borbi protiv korona-krize, pre svega zbog totalnih zabrana kretanja tokom vikenda“. Dodaje se da su građani postali glasni kad je najavljeno da će tokom prvomajskih praznika policijski čas početi već u četvrtak.

To je, dodaje bečki list, izazvalo protest sa balkona i prozora – buka posle aplauza za medicinsko osoblje svake večeri u 20 sati. „Dobovalo se u nedelju i ponedeljak ne samo udaranjem u šerpe, čule su se i pištaljke i megafoni. Sa pojedinih balkona su letele petarde, prenose lokalni mediji.“

Izvor: DW.com