INTRIGA IZ 1967.

Britanski istoričari „iskopali“ su neobičnu špijunsku priču o tome kako je vino iz Moldavije korišćeno da bi se dobile informacije o prebezima iz SSSR.

 

Dva visoka oficira britanske američke vojske, vino iz Moldavije i KGB – ima li boljeg recepta za špijunsku intrigu?

vino iz moldavije

Dokumenta koja su nedavno pronađena u britanskom Nacionalnom arhivu opisuju incident iz 1967. u kome je moldavsko vino upotrebljeno za privremeno omamljivanje oficira u poseti Kišinjevu, kako bi KGB mogao da natenane pretrese njihove hotelske sobe.

Izuzetno zanimljiv dokument iz vremena Hladnog rata baca novo i zanimljivo svetlo na istoriju moldavskog vinarstva. Izveštaj je, kako navodi Drinks Business, pronašla dr Džulijet Desplat iz Nacionalnog arhiva, koja je bila oduševljena kada je u masi suvoparnih hladnoratovskih izveštaja pronašla jedan pod nazivom „Incident u Kišinjevu koji uključuje britanskog vojnog atašea“. U izveštaju se opisuje poseta SSSR-u od strane brigadira Tonija Harpera, britanskog vojnog atašea, i njegovog američkog pandana, pukovnika Bila Spara. Posetivši SSSR u novembru 1967. godine, dva oficira su po prispeću u Kišinjev prihvatila sugestiju vodiča iz državne agencije Inturist – koja je često služila kao paravan za obaveštajne aktivnosti – da iskoriste slobodan dan tako što će obići lokalnu vinariju. Dva oficira su se složila, a izveštaj pokazuje da su se prethodno dogovorili da će biti vrlo umereni u piću. Ne navodi se koja vinarija je u pitanju: ostalo je zabeleženo da je posredi „eksperimentalna vinarija“, a ostaje da se vidi koji je tačno pogon posredi i da li je u pitanju neki od današnjih giganata moldavskog vinarstva.

Došavši u vinariju, dva oficira su pristupila degustaciji. Zna se tačno i šta je brigadir Toni Harper jeo:

– Pojeo je pet parčića lokalnog hleba pečenog na francuski način, dobro namazanog puterom, uz kobasice. Takođe je pojeo malo sira. Slane ribice je odbio, jer je verovao da će njihov oštar ukus pokvariti uživanje u vinu – zabeleženo je u izveštaju.

Posle zakuske, prešlo se na vino. Oficiri su popili, kako se navodi, „tri šerija“ – verovatno lokalnog fortifikovanog vina – i „jedno ili dva crvena vina“. I uz vino služena je hrana. Na kraju je posluženo vino koje je verovatno sadržavalo sredstvo za omamljivanje: „veoma gusto, uljasto vino bez ukusa“. Samo su dva atašea probala ovo vino – ne i njihovi domaćini niti vodič.

Jaki sedativi su ubrzo ošamutili dva oficira, koji se uopšte nisu sećali kako su stigli do hotela u Kišinjevu. Zna se da su uspeli da se zaključaju u svoje sobe i da su izgubili svest nakon perioda teške mučnine. Nakon toga, šest ljudi iz sovjetske tajne službe provalilo je u njihove sobe i počelo da pretražuje njihova dokumenta. Oficiri su se prenuli iz nesvestice i nejako se pobunili, ali sovjetski obaveštajci su nastavili da rade svoj posao, fotografisavši sva njihova dokumenta. Poniženje se nastavilo prijavom policiji da su neoprezni oficiri pijani pravili nered u hotelu.

Nakon incidenta, američka ambasada u Moskvi sprovela je istragu sa zaključkom da su oficiri kolabirali pod uticajem sedativnog sredstva. Britanci i Amerikanci nameravali su da ulože zvaničan protest sovjetskim vlastima, ali su Sovjeti bili uporni u tvrdnji da su oficiri bili, kako su slikovito opisali, „pijani kao čepovi“ i da imaju svedoke koje će potvrditi ove navode. Na kraju se došlo do „primirja“: mediji i u istočnom i u zapadnom bloku objavili su kratke izveštaje o incidentu, svako iz svog ugla, i sve je ostalo na tome.

Istoričari veruju da je zapadna verzija ove priče bliža istini, budući da je, par dana pre incidenta, pukovnika Bila Spara kontaktirala žena sa molbom da u njeno ime odnese pismo prebegu iz SSSR koji je u to vreme radio u Stejt departmentu. Spar je odbio ovu molbu, ali su obaveštajci KGB „nanjušili“ da se nešto sprema i pojačali su nadzor nad dvojicom oficira, uključivši u operativne mere i delimično neuspešan pretres njihove sobe.

Moldavsko vino poslednjih godina doživljava pravu renesansu, a ova špijunska priča, koja u poređenju sa današnjim metodama gotovo da ima dah romantike, svakako neće škoditi njihovoj novostečenoj popularnosti.

Izvor: Vinoifino.rs