VEŠ I ZDRAVLJE – ISTINA ILI ZABLUDA?

Tange su zavodnički veš koji žene vole da nose. Međutim da li one mogu da utiču na zdravlje i kakvo mišljenje imaju naučnici?

Pristalice tange

Tange i zablude o vašem zdravlju - da li veš može da poremeti zdravlje?

Prvi model tangi je dizajniran u prvoj polovini prošlog veka, a originalna namena je bila da pomogne igračicama u pozoroštu da nesmetano nastupaju bez pokazivanja svog veša. Počev od `80 godina prošlog veka,a posebno u posledjih deset godina tange postaju sve popularnije u svetu mode i trendova.

Sve više pevačica, glumica i ostalih poznatih ličnosti promovišu ovaj tip donjeg veša i postalo skroz neprihvatljivo da se veš na bilo koji način vidi, dok je nošenje tanga veša skroz uobičajeno.

Stavovi ticanja da li su tange prijatne ili ne se često razlikuju jer dok neke devojke tange nose isključivo zbog mode i javnog mnjenja i teško se privikavaju na osećaj koje one ostavljaju na telo, ostale žene prosto ne mogu smisliti sebe kako nose neki drugi tip donjeg veša. Statistika kaže da je 2005. godine u Americi prodato preko 140 miliona tangi, čime je doneto oko 600 miliona dolara profita.

Po najnovijoj modi više nije prihvatljivo da se tange vide iznad farmerki sa niskim strukom, dok je ranije taj deo predstavlajo glavni motiv za ukrašavanje. U najnovijoj modi su se pojavile tange bez gornjeg dela kod kojih zadnji deo tangi podiže i zateže zadnjicu. Za ovaj model tvrde da je udobniji i da se ne vidi preko odeće, doduše ovakav model tangi se još uvek nije pronašao na našem tržištu.

Mišljenje lekara

Na jednom skupu koji su doktori držali po pitanju tanga veša jedna dvadesetrogodišnja devojka je upitala: „Nedavno sam počela da nosim isključivo tanga donji veš, ali su mi drugarice kazale da one izbegavaju tange zato što su čule da one povećavaju rizik za stvaranje vaginalnih infekcija.

Da li je to stvarno tako?” Australijski doktor ginekologije i profesor na univerzitetu u Melburnu joj je na to odgovorio: „Stalno pratim klinička ispitivanja i studeije u vezi sa ginekološkim problemima, ali još nisam video takvo ispitivanje koje potvrđuje povezanost čestih vaginalnih infekcija sa nošenjem tanga donjeg veša, takođe za vreme mog dugogodišnjeg rada ni jedna devojka mi se nije požalila da misli da je dobila vaginalnu infekciju zbog toga.

Ali ipak, u teoriji ovo jeste moguća pojava, jer je deo koji čini zadnji deo tangi napravljen od tanke tkanine pozicionirane direktno iznad anusa i povezane sa vaginalnim otvorom što stvara mogućnost od prelaska bakterija.

Najverovatnije je da tange svojim uskim prijanjanjem uz kožu mogu da indukuju pojavu mikro čireva i erozija na koži između anusa i vagine, konstantno je iritirajući.

Donji veš bi trebalo da bude mekan i prijatan i da štiti osetljivi deo kože od krute garderobe kao što su farmerke, stoga preporučujem da ih ne nosite baš svakog dana, već samo u posebnim situacijama, a ako baš želite da ih nosite regularno, potražite one sa debljim zadnjim delom koji će ostaviti prijatniji osećaj na kožu, a neće se ocrtavati uz odeću.”

Jedno od malobrojnih studija koje utvrđuju uticaj tangi i zdravstvenih rizika je sprovedeno u Danskoj 2007.

Ova studija je pokazala da postoji veza između nošenja tangi i hemoroida, analnih erozija, bakterijskih vaginalnih infekcija i rizika za seksualno prenosive bolesti među onima koji dele tange. Poslednji podatak koliko čudno delovao ne možemo povezati samo sa tangama jer svako deljenje donjeg veša povećava rizik od seksualno prenosivih bolesti.

Doktorka ginekologije Meri Šnajder iz nemačkog instituta za žensko zdravlje govori kako žene koje nose tange i farmerke sa niskim strukom često konzumiraju dosta alkohola po barovima i klubovima i da su sklone seksu bez zaštite što znatno povećava rizik za seksualno prenosive bolesti.

BioHemor Set oglas 900 px

Svakako ova izjava možda previše zvuči kao generalizacija i stereotip promiskuitetnih devojak, ali svakako usko prijanjanje tangi uz kožu može dovesti do zapaljenskog procesa, iritacije i erozije kože pa ih ne bi trebalo nositi svaki dan. Ovaj institut čak dovodi u vezu izbor donjeg veša i nepolodnost kod žena.

Postojala je mogućnost da nemački institut nakon svojih istraživanja stručnih mišljenja ginekologa predolži da se na svakom komadu tanga donjeg veša nađe paiprić sa upozorenjima o negativnim posledicama tangi po zdravlje jer smatraju da je potrebno da se osnaži javno mišljenje o rizicima svakodnevnog nošenja ovog tipa donjeg veša.

Doktorku Šnajder najteže pogađa činjenica da devojke nose tange i čak kada se bave napornim fizičkim izazovima kada se posebno znoje. Smatra da je skroz nepromišljeno nositi tange tokom bavljenja aerobik vežbi ili vožnje bicikle. Šnajder navodi da je bolje ne nositi veš uopšte nego nositi tange u ovim situacijama jer one mogu ometati cirkulaciju krvi u vaginalnom predelu.

Svakako, gotovo je nemoguće definitivno doći do zaključka da li su tange 100 % štetne po zdravlje ili skroz bezazlene.

Zato je najbolje nositi ih povremeno, s vremena na vreme u specijalnim situacijama, a svakako ih izbegavati tokom bavljenja aerobikom ili biciklizmom. Takođe, ako želite da nosite ovaj vid donjeg veša, birajte one modele koje su kvalitetnijeg kroja, po mogućnosti od prirodnog pamuka.

Žene su sklone žrtvovanju zdravlja zarad lepote i iako nije skroz dokazano da su tange opasne po zdravlje svakako bi trebalo da promislite malo o tome kada ćete ih sledeći put obući pre kupovine novog para.

Doktor ginekologije Jan Domonji sa univerziteta u Bratislavi navodi kako je nošenje regularnog donjeg veša svakako manjeg rizika od dobijanja bakterijskih infekcija, kao i da je takav veš dizajniran da bude udoban, a ako baš želite da nosite tange, di svakako ne bi trebalo da ih nosite svaki dan.

U svojoj dugogodišnjoj praksi nije primetio da se pacijentkinje često žale na nošenje tangi i vaginalne infekcije, te da ne može potpuno povezati ove dve pojave, mada ih ne može ni isključiti.

Domonji smatra da nošenje tangi ne mora biti povezano sa rizičnim ponašanjem žena koji ih nose, već da je to čisto stvar ličnog izbora, ali takođe misli da je bitno skrenuti pažnju o tome da se ovaj tip donjeg veša ne nosi redovno.

Izvor: Prirodanadar.rs