PAD SEIZMIČKOG ŠUMA

Niko nije očekivao da će se zbog karantina uspostavljenih na više kontinenata zbog koronavirusa promeniti i način na koji Zemlja „vibrira“.

 

U poslednjih mesec dana zbog pandemije COVID-19 svedočimo istorijskim promenama u svakodnevnom načinu života mnogih Evropljana. Veliki broj gradova nalazi se u svojevrsnom karantinu, obustavljen je javni saobraćaj, a rade samo apoteke i prehrambene radnje.

zemlja vibrira

Međutim, niko nije očekivao da će se zbog karantina koji su uspostavljeni na više kontinenata promeniti i način na koji „vibrira“ naša planeta Zemlja.

Naučnici koji proučavaju dubinska kretanja i signale izvestili su o padu seizmičkog šuma, odnosno vibracija u kori planete, a što bi mogla biti posledica prekida saobraćajnih mreža i drugih ljudskih aktivnosti, piše list „Nature“.

Saobraćaj utiče na pomeranja Zemljine kore

Tomas Lekok, seizmolog belgijskog Kraljevskog opservatorijuma, rekao je da se ovakav pad seizmičke buke obično događa samo nakratko oko Božića. Naime, vibracije koje proizvode vozila u pokretu i neprekinut rad industrijskih mašina uzrokuju manja pomeranja Zemljine kore isto kao i prirodni događaji poput potresa. Iako su učinci pojedinačnih izvora mali, zajedno stvaraju jači pozadinski šum, zbog čega seizmolozi teže otkrivaju druge signale koji se javljaju u istoj frekvenciji.

Lekok je objasnio kako podaci sa seizmometra na opservatorijumu pokazuju da su mere za suzbijanje širenja novog soja koronavirusa u Briselu uzrokovale pad seizmičke buke za oko jednu trećinu. Mere koje pominje uključuju zatvaranje škola, restorana i drugih javnih objekata od 14. marta i zabranu svih putovanja od 18. marta.

Seizmometri postali osetljiviji

Zbog privremenog pada seizmičkog šuma uzrokovanog ljudskim delatnostima, belgijski opservatorijum može bolje da otkrije ostale talase u istoj frekvencijskoj zoni kao i šum koji stvara saobraćaj. Površinski seizmometar sada je gotovo podjednako osetljiv na sitne potrese i eksplozije kamenoloma, kao i detektor koji se nalazi na dubini od 100 metara pa može bolje i brže da utvrdi lokacije novonastalih potresa.

Belgijski seizmolozi nisu bili jedini koji su primietili učinak karantina na koru naše planete. Seleste Labedz, studentkinja geofizike na Univerzitetu Kalifornija, napisala je da je sličan pad šuma zabeležila i stanica u Los Anđelesu.

„Pad je stvarno značajan“, navela je ona.

Izvor: Index.hr