ČISTAČ MUSLI

Recept kako da se napravi jutarnja ovsena kaša za čišćenje creva koja reguliše stolicu. Hrana protiv opstipacije – čija seme, ovsene pahuljice i voće

Ako imate problem sa crevima i opstipacijom, ako krećete na dijetu, ako me znate šta ćete za doručak, probajte Čistač musli. To vam može biti i izvrstan dijetalni doručak

Naziv Čistač dolazi od funkcije ove vrste muslija – ovo je doručak koji čisti creva.

Čistač Musli je dijetalni doručak - jutarnja ovsena kaša za čišćenje creva

Ovako koncipirane musli regulišu peristatiku creva i normalizuju stolicu, što je bitno kod osoba koje imaju opstipaciju i nemaju stolicu svaki dan.

Napominjem da industrijski musli za decu u šarenim kutijama je pun skrivenih šećera i masti i nije dobar za zdravlje dece,

Musli su bitne i za sve one koji se loše hrane, koji jedu puno grickalica, slatkiša i mesa a mogu se koristiti i kod raznih dijeta.

Sastav Čistač muslija

Mera je jedna supena kašika, velika kašika.

Ovsene pahuljice – 3 do 5 kašika (mogu i neke druge vrste pahuljica – ražene, zobene, heljdine pahiljice)

Speltine mekinje – 1 kašika

Čia seme – 2-3 kašike

Sojino mleko od vanile ili čokolade a može i neko drugo mleko ili jogurt, može i neki prirodni sok od povrća ili voća, sve po želji – 3 do 5 dcl

Jabuka, mala ili pola jabuke, neprskana, domaća, bez ljuštenja kožice jabuke – iseckati je na sitne komadiće ili izrendati. Može umesto jabuke banana, ili neko drugo vlaknasto voće.

Ostalo po želji – cimet, rendani kokos, lomljeni lešnik, mleveno laneno seme, biljni proteini, voće u prahu, alge, trave u prahu, začini, suve groždjice itd.

NAPOMENA: Ko ima insulinsku rezistenciju ili predijabetično stanje, kome šećer u krvi varira, neka stavi kašičicu cimeta u musli kako mu Čistač musli ne bi dizali mnogo šećer i insulin u krvi.

I neka ne stavlja u Čistač musli suvo voće (urme, groždje, šljive, smokve) jer ono ima visok glikemijski indeks.

Kako se sprema Čistač musli

Bitno je prvo Čia seme preliti sa mlekom i ostaviti preko noći da čia seme nabubri. Čia seme bubri od tečnosti i postaje sluzavo ali su se može slepiti ako se dobro ne promeša.

Kada stavljate čia seme u tečnost, jedno par minuta mešajte dok seme ne počne da upija tečnost, da ne bi ostalo slepljeno u grudvicama.

Zavisno od kvaliteta čia semena ono može brže i više da bubri ili sporije. U svakom slučaju nikada nemojte jesti suvo čia seme jer može da vam blokira creva, ono mora najmanje 3 sata da odstoji u tečnosti. Najbolje je ostaviti ga preko noći ili tokom dana da odstoji.

Ujutru u čia seme dodati ostale sastojke po želji, sačekati da pahuljice upiju tečnost, te pojesti.

Preporuka je jesti ove musle što ranije zorom, kako bi i stolica krenula ranije.

Za one koji misle da im ni ovo neće pomoći, samo budite strpljivi i nakon par dana će creva proraditi.

Kod najupornijih zastoja stolice možete dodati i jednu kašiku Psilijum semena pre konzumacije, ono se brzo natapa i dodatno deluje na peristatiku creva.

P.S. Kome je ova porcija velika, neka samo prepolovi količinu sastojaka pri spremanju.