BRZI DETEKTOR KORONE

Nov nosivi uređaj, covid nalepnica koja se zalepi za grlo, mogao bi da detektuje simptome koronavirusa pre nego što postanu primetni.

 

Flaster covid nalepnica je veličine poštanske markice, izrađena od mekog silikonskog materijala koji se pričvršćuje na vratu za donji deo grla.

covid nalepnica

Ovaj uređaj prati kašalj, disanje, otkucaje srca i telesnu temperaturu. Svi ovi podaci šalju se u cloud, gde algoritmi identifikuju znake bolesti.

Zatim sistem šalje grafičke sažetke simptoma lekaru, koji može da koristi ove podatke za usmeravanje intervencija i praćenje efekata lečenja. Na kraju svakog dana korisnik skine nalepnicu i stavi je na bežični punjač. Kako uređaj nema žice, elektrode, priključke za punjenje ili baterije koje se menjaju, može da se nosi pod tušem i lako se dezinfikuje i čisti.

Flaster je razvijen na Northwestern Univerzitetu, dok su prilagođene algoritme kreirali naučnici iz istraživačke bolnice u Čikagu Shirley Ryan Ability Lab. Senzori na flasteru otkrivaju vibracije nastale pokretima zidova grudnog koša. To znači da se mogu izbeći smetnje zbog pozadinske buke, što može biti problem za akustična merenja.

„Naš uređaj nalazi se na savršenom mestu na telu za merenje brzine disanja, zvuka i aktivnosti, jer se tu odvija protok vazduha u blizini površine kože“, rekao je John A. Rogers sa univerziteta Northwestern.

Loše vibracije

Trenutno se testira na oko 25 pacijenata sa COVID-19. Među učesnicima je i istraživač fizikalne terapije iz Shirley Ryan Ability Lab-a, koja je odlučila da se pridruži pilot studiji nakon što je razvila kašalj i gušenje.

„Kada ga prvi put stavite, možete ga osetiti samo zato što je nešto novo i drugačije“, rekla je. „Ali nakon što ga nosite neko vreme, ni ne primećujete ga.“

Istraživački tim koristiće probne podatke da bi poboljšao svoje algoritme. Takođe planiraju da dodaju merenja nivoa kiseonika u krvi na sledeće verzije uređaja. Istraživači tvrde da već proizvode desetine uređaja nedeljno i da imaju kapacitet za proizvodnju na stotine uređaja nedeljno. Ceo proizvodni proces uređaja može da se obavi u kući, izbegavajući da eksterni vendori zatvore narudžbine zbog izolacija.

„Na ovaj način zaobilazimo već opterećene lance snabdevanja,“ rekao je Rogers. „Jednostavno pravimo ih sami.“

Izvor: PCpress.rs